на живо

Федерацията по плуване разреши на Антъни Иванов да тренира извън националния

Вътрешното разследване за допинг пробите продължава. Очакват се резултатите и от хранителните добавки

Федерацията по плуване разреши на Антъни Иванов да тренира извън националния

Най-добрият български плувец в момента - Антъни Иванов, ще се подготвя за олимпийските игри през лятото на 2021 г. индивидуално, с програма, изготвена от треньора му в университета в САЩ, а не с националния тим.

Това беше решено на редовно събрание на Управителния съвет на федерацията, проведено днес (7 април). Иванов е депозирал искане, а от централата ще се съобразят с него и заявиха, че ще му осигурят всичко нужно за добра подготовка.

Снимка: Lap.bg

"Имейлът от Антъни Иванов беше за неговото решение как да продължи подготовката за олимпийските игри. Съобразихме се с неговото желание. Той иска да тренира с американския си треньор. Ще му бъде осигурено, както е по договор, всички възможности за провеждане на добра подготовка. Разбрахме се", заяви президентът на федерацията Георги Аврамчев.

"Той не се отказва от националния отбор, ще пътува с него, но иска да продължи подготовката си по програмата, която е направена от неговия американски треньор в университета. Това беше планувано още от лятото на миналата година. Сега ни потвърди. Тук ще седи около 20 дни, ще тренира с личния му треньор - баща му, по програма, написана и предоставена от американския му треньор", добави той.

Българският плувец заяви това свое намерение в разгара на допинг скандала в националния тим. Той беше категоричен, че няма да разчита на селекционера Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров. В края на февруари bTV разкри за 3 положителни проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Тогава Иванов заяви, че вярва, че момчетата не са взели веществото станозолол самосиндикално.

Снимка: Lap.bg

Разследването на федерацията по случая продължава. След като станаха ясни трите проби, от централата поръчаха повторно тестване на всички плувци, участвали в лагерите, както и на дадените им хранителни добавки. Резултатите трябва да станат ясни в близките дни.

"Чакаме от антидопинговата агенция резултатите за добавките и пробите от всички участващи в двата лагера всеки момент, вече минаха над 21 дни. Те са в лабораторията в Австрия. Мисля, че са проверени всички участници. 15 състезатели сме заявили. Чакаме да излязат пробите и да получим фактура от антидопинговата емисия. След нашето искане, от Антидопинговата агенция ни поискаха списък със състезатели, ние го предоставихме, както и къде се намират. От там нататък агенцията кога и как е взела проби, не мога да знам, защото е тяхно решение.", заяви Аврамчев.