на живо

Джокович трябва да бъде депортиран. Федералният съд отхвърли жалбата му

Решението на тричленната съдийска комисия дойде след 5-часово изслушване

Федералният съд на Австралия не уважи жалбата на световния номер 1 в тениса Новак Джокович срещу отмяната на визата му. Той ще трябва да бъде депортиран от страната. 

Това стана ясно след като тримата съдии в Мелбърн изслушаха адвокатите на двете страни по случая - тези на сърбина и представителя на министъра по миграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук. Решението е единодушно. 

Освен това Джокович трябва да плати разходите по делото. 

Неговите адвокати заявиха, че искат половин час, в който да обсъдят чутото. Остава отворен въпросът дали Джокович ще получи забрана да влиза в Австралия за следващите 3 години и кога ще се качи на самолета обратно за Европа.

Лидерът в световната ранглиста възрази срещу едноличното решение на министър Хоук и тезата, че застрашава здравето и живота на австралийските граждани. Трима съдии изслушаха доводите на двете страни в продължение на 5 часа, а след това се оттеглиха, за да вземат решение. Малко преди 9:00 ч. българско време стана ясно, че Джокович губи обжалването.

Основните мотиви на министъра за решението да отмени документите на сърбина за пребиваване на територията на страната са, че той подклажда настроения против ваксините срещу коронавирус. Тази тема беше дълго дискутирана пред съда, като защитата на Джокович твърдеше, че от министерството се осланят на старо интервю на тенисиста пред Би Би Си и той никога не е влияел на феновете по време на участието си в предишни турнири. 

Решението значи, че за първи път от 2004 г. Ноле няма да играе на Откритото първенство на Австралия. През 2021 г. той се целеше в десета титла в Мелбърн, която щеше да е 21-ва за него от Големия шлем. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20. 

Премеждията на Джокович започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви два дни преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус.

Снимка: Getty Images

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

Снимка: /Twitter

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември.

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист.

Германското издание "Шпигел" пък разследва евентуална фалшификация на теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат.

Снимка: Reuters

Стана ясно още, че Ноле е подал невярна информация при влизането си в Австралия. Той е заявил, че не е пътувал извън родината си в предишните 14 дни, въпреки че на Нова година е бил в Испания. За това неразбирателство тенисистът обвини агента си.