на живо

Федерер дарява 500 000 долара за пострадалите в Украйна

"Аз и семейството ми сме ужасени", заяви бившият номер 1 в тениса

Reuters

Бившият номер 1 в света на тениса и носител на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер и семейството му ще дарят половин милион долара на пострадалите от войната в Украйна. 

Швейцарецът беше последният от така наречената Голяма тройка (заедно с Рафаел Надал и Новак Джокович), който не се беше изказал против нападенията на Русия на територията на европейската страна. Надал многократно заяви, че иска мир, а Джокович предложи помощ на един от украинските тенисисти, които се записаха в армията - Серхий Стаховски. 

Федерер ще предостави средства чрез фондацията си, а те ще отидат за подкрепа за връщане на училище на децата.

"Аз и семейството ми сме ужасени, гледайки кадрите от Украйна. Сърцата ни са разбити заради засегнатите невинни деца. Около 6 милиона от тях в момента не посещават училище. Знаем, че е тежък период, в който те трябва да имат достъп до образование. Бихме искали да им помогнем, за да се справят с травматичното преживяване", заяви Федерер.

Тенисистът и съпругата му Мирка имат 4 деца. Двамата предоставят средства за различни благотворителни каузи чрез фондацията. 

Снимка: Getty Images

Федерер не е играл в турнири от лятото на 2021 г., след като претърпя няколко операции на колената. Той се надява, че ще се завърне на корта за "Уимбълдън".