на живо

Федерер изненада всички в Шанхай

Шампионът от миналата година отпадна от турнира

Getty Images

Миналогодишният шампион Роджър Федерер загуби първия си мач на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 7 милиона долара.

Федерер отпадна във втория кръг след поражение от квалификанта Алберт Рамос-Винолас с 6:7(4), 6:2, 3:6 след малко повече от два часа игра.

34-годишният швейцарец, който пропусна първия кръг като поставен под номер 2, изглеждаше колеблив още от началото на срещата. Той пропусна две възможности за пробив в първия сет, който загуби след няколко грешки от бекхенд в тайбрека.

Във втората част Федерер направи серия от четири поредни гейма, за да изравни резултата, но в решаващия трети сет 70-ият в света Рамос-Винолас проби за 5:3 и затвори мача при собствен сервис.

Федерер не беше играл от 20 септември, когато помогна на Швейцария да запази мястото си в Световната група на Купа "Дейвис", а само седмица преди това той загуби финала на Откритото първенство на САЩ от сърбина Новак Джокович в четири сета.

В първата и единствената среща с Рамос-Винолас досега през 2012 година на "Уимбълдън" швейцарецът беше дал на съперника само три гейма при успеха с 6:1, 6:1, 6:1.