на живо

Фенове на ЦСКА към БФС: Търпението ни е към края си!

"Червените" фенове обвиниха централата в двоен стандарт

Ладислав Цветков

Привържениците на ЦСКА излязоха с отворено писмо към Българския футболен съюз, в което настояват възможно най-скоро клубът да бъде върнат "там, където му е мястото". Феновете искат да разберат възможно най-бързо критериите за участие в проекта "Висша лига".

Те заявиха, че търпението на "червената" общност е към края си и ще потърсят сметка на БФС, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Под отвореното писмо се подписаха около 500 души.

Публикуваме го цялото без редакторска намеса:

"Уважаеми Господа,

Вие причинихте доста страдания на привържениците на ЦСКА, прилагайки двоен стандарт и изпращайки клуба във "В" група, при положение, че и други клубове и най-вече "Левски" и Локомотив Пловдив не бяха изрядни към датата, определена от лицензионния правилник. Не мислете, че е толкова трудно да се даде публичност на извършените от Вас нарушения и компромиси, в това число да бъдат запознати с тях УЕФА, ФИФА и Българските правораздавателни органи. Между нас има достатъчно подготвени хора, в това число и юристи.

В началото на тази година дадохте някои сигнали, че сте осъзнали непростимата си грешка в ущърб на Българския футбол, прилагайки внезапна избирателна принципност и лишавайки го от неговия флагман. Започнахте подготовка за учредяване на Висша лига, чрез която тази грешка бързо и в интерес на клубовете, рекламодателите, телевизията, носител на правата за излъчване, и най-вече привържениците на играта, да се изправи. Получихте и подкрепа за това от правителството. Напоследък, обаче, се забелязва забавяне и затихване на тази дейност.

Нещо повече, зам. изпълнителният директор Павел Колев в свое изказване обвърза участието на ЦСКА във Висшата лига с действията на синдика и съда. Ясно е, че там процедурите ще се забавят и това авансово обрича на провал този вариант. Междувременно времето напредва и се поставя под съмнение реализацията на цялата идея. Обръщаме се към Вас с настоятелен призив по най-бързия начин, до края на март, да излезнете с ясно и документирано решение за начина, по който ЦСКА ще играе в Елита на Българския футбол още това лято. Миналото не ни интересува. Ние, привържениците, не носим никаква вина за грешки на бивши собственици и ръководители, както и за ваши грешни решения. Дали ще е с Висша лига, чрез ново дружество, чрез сливане, преименуване или по друг начин, решете Вие.

И ние и Вие знаем, че това е напълно във Вашите прерогативи и възможности. Правилниците и Наредбите ги приемате и изменяте Вие чрез Вашите органи за управление. ФИФА и УЕФА не се интересуват от това как ние ще си организираме първенствата, а само от участниците в евротурнирите и международни отношения и задължения. Има и прецеденти в други държави, като изключително пресен пример е случаят с ФК Лепая в Латвия. Не се заблуждавайте от проявеното досега от нас търпение. То вече е към края си. Ние сме много и ще Ви потърсим сметка, ако не върнете още от лятото ЦСКА там, където му е мястото. Не поставяйте под удар и авторитета на Правителството и лично на Министър-Председателя и Министъра на Спорта, които станаха своеобразен гарант за Вашите действия.

Очакваме незабавни решения!"