на живо

Фенове потрошиха автобуса на "Бока". Дербито отложено с 1 час (ВИДЕО)

Играчите на "златно-сините" бяха атакувани преди влизането на стадиона

Reuters

Суперкласикото между "Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" беше отложено с 1 час заради безредици по улиците на Буенос Айрес! Първият съдийски сигнал на мача, който ще определи носителя на Копа Либертадорес, ще бъде даден в 23:00 ч. българско време заради поведението на феновете на "Милионерите" преди срещата. От "Бока" обаче настояват мачът да се изиграе друг ден.

Напрежението по улиците на аржентинския гранд е видимо от сутринта. То ескалира при приближаването на автобуса на "Бока Хуниорс" към стадион "Монументал". Превозното средство очаквано бе посрещнато от противниковите привърженици, които започнаха да хвърлят по него камъни.

Хвърлените предмети успяха да счупят страничните стъкла и да попаднат при футболистите и щаба. Те все пак пристигнаха на стадиона, но видимо бяха уплашени и разстроени. Полицията реагира веднага и разпръсна тълпата със сълзотворен газ, но и играчите пострадаха от действията им. За това те се нуждаят от медицинска помощ. 

Според щаба на "Бока" футболистите са изпитали неразположение от сълзотворния газ, а лекарският преглед е установил, че те не са в състояние да играят веднага. Звездата на тима - Карлос Тевес е сред тези, които не се чувстват добре. Част от неговите съотборници пък са с порезни рани от счупените стъкла. Двама футболисти са транспортирани в болница.

Инцидентът доведе до разговор между президентите на "Ривър" и "Бока" - Родолфо Д'Онофрио и Даниел Анхеличи. Двамата трябва да излязат с решение дали мачът ще се играе днес, ще бъде отложен с час или ще бъде преместен за друг ден. В дебатите се включи и президентът на Футболната централа на Южна Америка Алехандро Домингес и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който се обяви за провеждане на мача.

Първата среща между двата тима на "Ла Бомбонера" също бе отложена, но заради проливните дъждове. Мачът се игра ден по-късно и завърши 2:2. Според регламента головете на чужд терен не носят предимство, така че тазвечершната среща трябваше да е решаваща.

Това е първият случай, в който двата тима се срещат във финала на Копа Либертадорес. Заради съображения за сигурност над 2 хиляди полицаи са мобилизирани за мача. Фенове на гостуващия тим няма да присъстват на стадиона. В първия мач по трибуните имаше само привърженици на "Бока", а в днешния ще има само на "Ривър". Те вече са заели местата по трибуните.