на живо

Феновете на "Байерн" протестират заради връзките на ръководството с Катар

Привържениците издигнаха стряскащ банер по време на мача с "Фрайбург"

Феновете на германския футболен хегемон "Байерн" Мюнхен изразиха остро недоволството си срещу все по-тесните връзки на ръководството на тима с Катар. 

По време на мача с "Фрайбург" от Бундеслигата, завършил с победа на баварците с 2:1, привържениците издигнаха стряскащ транспарант. На него пишеше "За пари почистваме всичко" и изобразяваше президента Херберт Хайнер и изпълнителния директор Оливер Кан, които перат кървави фланелки. Бившият вратар на клуба беше нарисуван с куфарче, на което пишеше "Може да разчитате на нас".

В последните години тимът редовно провежда зимните си лагери в Катар. Една от авиокомпаниите в азиатската страна е сред спонсорите на тима. 

В Германия важи правилото 50+1, тоест феновете трябва да притежават над 50% от акциите на клуба. Така е и в "Байерн", затова отношенията с Катар ще бъдат сред горещите теми на следващото Общо събрание.

Снимка: Reuters

Катар ще бъде домакин на световното първенство през 2022 г. Страната обаче е постоянно критикувана за тежките условия на труд и на живот на работниците, които подготвят спортните съоръжения. Загиналите при строителни работи до момента за 38.