на живо

Фетел спечели първия старт за сезона

Четирикратният световен шампион остави зад себе си Люис Хамилтън

Getty Images

Германецът Себастиан Фетел с "Ферари" спечели състезанието за Голямата награда на Австралия, първи старт от новия сезон във Формула 1.

Четирикратният световен шампион беше най-бърз на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн с време 1:24.11.672 час. Така той записа общо 43-а победа в кариерата си и четвърта с екипа на италианския отбор.

Победителят в квалификациите Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" остана втори на 9.975 секунди. Трети се нареди другият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас (Финландия) с изоставане от 11.250 секунди.
Хамилтън, победител на "Албърт Парк" през 2008 и 2015 година, поведе колоната, но не успя да изгради аванс от повече от 2-3 секунди пред Фетел и се принуди да промени тактиката си с по-ранно влизане в бокса още в 18-ата обиколка заради проблеми с износването на гумите.

Германецът поддържаше отлично темпо и завъртя още шест обиколки, в които натрупа достатъчна преднина, за да влезе в бокса, да смени гуми и да излезе на пистата преди британеца.

До края Фетел контролираше състезанието, увеличи аванса си до повече от 10 секунди и триумфира за втори път в Гран при на Австралия след 2011 година. Така той донесе и първа победа за "Ферари" след 18-месечна пауза.

Трикратният световен шампион Хамилтън трябваше да се задоволи с второто място, а Валтери Ботас записа подиум в дебюта си за "Мерцедес".

Финландецът Кими Райкьонен, който донесе предишната победа за "Ферари" в Мелбърн през 2007 година, днес финишира четвърти на 22.393 секунди.

Шестицата допълниха Макс Ферстапен (Холандия) с "Ред Бул" и Фелипе Маса (Бразилия) с "Уилямс".