на живо

Фиджи празнува олимпийската титла (ВИДЕО И ГАЛЕРИЯ)

В страната обявиха допълнителен национален празник след триумфа в Ръгби 7

Светът говори за Фиджи. Късно снощи националният отбор на малката островна държава стана олимпийски шампион по ръгби. На финала Фиджи победи Великобритания с категоричното 43-7.

Тимът на екзотичния остров, с население от едва 900 000 души, си гарантира медал на игрите в Рио още в петък, когато надви Япония с 20-5 в полуфинална среща. Оттам нататък въпросът беше само дали Фиджи ще постигне заветната цел – златото.

Възпитаниците на треньора Бен Уотсън (англичанин, по ирония на съдбата) успяха и сега цялата държава празнува. Постижението е историческо – първо отличие за страната на олимпийски игри.

Още в края на финалния мач хората излезли по улиците на столицата Сува, развели националния флаг и затанцували. Някои дори спрели в движение и оставили колите си по средата на пътя, което предизвикало задръствания. Никой обаче не се разгневил.

„Творим история! Ликувайте!” пише местният „Фиджи Таймс”.

Фиджи ще има допълнителен официален празник, за да отбележи първата в историята си олимпийска титла, обяви министър председателят Франк Байнимарама.

Страната вече се готви за завръщането у дома на своите герои. „Очаква ги прекрасно посрещане. Никога не сме били по-горди от сега. Време е да се обединим покрай този триумф и страната ни отново да стане фактор в Океания.”, добави той.

Ръгбито е национален спорт във Фиджи. Всяко селце разполага със свой отбор, така че този триумф не е изненада за никого.

Жителите на Фиджи са много религиозни. Част от тях постили и ходили на църква всеки ден преди успеха срещу Великобритания на финала, вярвайки, че с действията си ще повишат шансовете на страната за олимпийска титла.

Заслужено злато за Фиджи, чийто национален тим дава заявка за стъпване на световния връх в ръгбито. По пътя си към финала „бати”, какъвто е техния прякор, се разправиха и с Нова Зеландия. Дали това не е краят на хегемония на „Ол Блекс” в този спорт?

Тагове:

Рио 2016