на живо

ФИФА и УЕФА искат обяснение от БФС за оттеглената оставка на Михайлов

Ръководните органи настояват да разберат въз основа на кои разпоредби е одобрено завръщането на бившия вратар начело на родната централа

Lap.bg

ФИФА и УЕФА са изпратили писмо до БФС с искане за обяснение на действията от миналата седмица, когато Борислав Михайлов оттегли оставката си и се завърна на поста президент на централата.

Писмото е адресирано до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и е получено във вторник (4 май). То бе разпространено в социалните мрежи от специалиста по спортно право Георги Градев.

Ето какво гласи официалното писмо на ФИФА и УЕФА, адресирано до Борислав Попов:

"Ситуацията в БФС

Уважаеми г-н Попов,

Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че "На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си", че "Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган" и че "Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на конгрес на федерацията". Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че "В случай на оставка [...] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов конгрес."

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС.", пише в писмото.

Снимка: Lap.bg

След 558 дни в оставка, Борислав Михайлов се появи на Изпълкома на Българския футболен съюз миналата сряда и заяви, че оттегля решението си и ще продължи да бъде президент до избора на нов такъв на редовния конгрес през февруари 2022 г.

Михайлов подаде оставка непосредствено след скандала с расистките подвиквания на мача България - Англия и след като репортер на bTV го засне как си тръгва от стадиона с джип, паркиран на пистата. 

Снимка: Lap.bg

В края на 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че оттеглят доверието си от футболния съюз, докато Михайлов е начело. 

На негово място временно застана Михаил Касабов, а ден преди бившият вратар на националния отбор да оттегли оставката си, Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС.