на живо

Тежки санкции за футболистите, ако участват в европейската Суперлига

ФИФА размаха пръст срещу бъдещия турнир

Getty Images/Guliver Photos

Всички футболисти, които участват в евентуалната бъдеща европейска Суперлига, ще получат забрана за игра във всички турнири под егидата на ФИФА и седемте континентални конфедерации, в това число и световните и европейски първенства, обявиха от световната централа.

Чрез отправеното предупреждение ФИФА заплашва да обезкърви и най-сериозните футболни форуми на национално ниво.

Становището на световната футболна централа бе подписано от УЕФА, както и от петте останали конфедерации, които изграждат структурата й - Азиатската футболна конфедерация (АФК), Конфедерацията на африканския футбол (КАФ), Конфедерацията на Северна и Централна Америка и Карибските футболни асоциации (КОНКАКАФ), Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) и Футболната конфедерация на Океания (ОФК).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За създаването на европейска Суперлига, която да обедини най-големите клубове в Европа, се говори от няколко години, а най-силни поддръжници на идеята са президентите на "Ювентус" и "Реал" Мадрид Андреа Аниели и Флорентино Перес. 

Наскоро се появи и информация, че американска банка е готова да финансира подобен проект, който да се появи на бял свят през 2024 година.

Самият Инфантино иска да създаде глобален турнир с най-силните отбори от целия свят, които да играят един срещу друг. Такъв форум трябва да замени настоящото световно клубно първенство, но евентуалната европейска Суперлига би обезмислила Шампионската лига.