на живо

Официално: ФИФА и УЕФА извадиха Русия от всички турнири

Санкциите срещу руския спорт заради войната в Украйна продължават

Санкциите срещу руския спорт заради войната в Украйна продължават! ФИФА и УЕФА извадиха националните отбори и всички руски футболни клубове от своите турнири по препоръка на Международния олимпийски комитет (МОК). 

"След първоначалните решения, предприети от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които предвиждаха предприемането на допълнителни мерки, ФИФА и УЕФА днес заедно решиха, че всички руски отбори, без значение дали са национални или клубни, ще бъдат изключени от участие в състезанията на ФИФА и УЕФА до следващо нареждане. Тези решения бяха предприети днес от Съвета на ФИФА и Изпълнителния комитет на УЕФА, които са най-висшестоящите органи за вземане на решения на двете институции по отношение на подобни спешни въпроси.", написаха двете централи в общо изявление.

"Тук футболът е изцяло обединен и в пълна солидарност с всички засегнати хора в Украйна. Президентите на ФИФА И УЕФА се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, за да може футболът отново да бъде пример за обединение и мир сред хората."

Изключване на Русия от ФИФА означава лишаване на "Сборная" от участие в плейофите за класиране на световното първенство в Катар.

Руснаците са в един поток с Полша, Чехия и Швеция. Първият им съперник трябваше да е Полша на 24 март, последван от евентуален сблъсък с победителя от двойката Швеция - Чехия. И трите тима обаче заявиха нежеланието си да играят срещу руснаците.

От руската федерация отвърнаха, че при този сценарий трябва по служебен път да намерят място сред най-добрите отбори в света и да участват в мачовете в Катар.

Световната футболна централа вече бе забранила на тима на Русия да използва името, флага и химна на страната си при международни срещи. Също така отборът бе лишен от домакинства в рамките на държавата. Заради липсата на категоричност при обявяването на решението, ФИФА обаче беше остро критикувана най-вече от полската футболна федерация.

Вчера (27 февруари) английската футболна централа обяви, че няма да играе международни мачове срещу Русия за неопределен период от време.

Днешното решение означава също, че "Спартак" Москва - единственият руски тим, който остана в елиминациите на евротурнирите, приключва участието си. Отборът трябваше да играе срещу "Лайпциг" на осминафинал в Лига Европа на 7 и 14 април. Така германците продължават напред по служебен път.