на живо

ФИФА компенсира европейските клубове с 1 млрд. евро заради световното в Катар

Отборите се обявиха твърдо против Мондиал през зимата

Getty Images

ФИФА ще предложи на европейските клубове общо 1 млрд. евро, като компенсация за провеждането на световното в Катар през зимата на 2022 г – от 21 ноември до 18 декември.

Това разкри президентът на ФИФА Джани Инфантино при посещението си в държавата от Близкия Изток.

Снимка: Getty Images

Европейските клубове вече се обявиха против провеждането на Мондиала в този период, защото той е по средата на повечето европейски първенства и би нарушил сериозно ритъма на тимовете и футболистите.

Клубовете дори се обърнаха към Спортния арбитражен съд. Предложението на отборите е световното първенство в Катар да се проведе от 5 май до 4 юни 2022 г.

По това време в Персийския залив обаче температурите ще бъдат изключително високи и с тези съображения ФИФА реши за световно през зимата. Местните власти също не са съгласни с предложението на европейските клубове, защото в периода май-юни има мюсюлмански празници като Рамазан Байрам.

Снимка: Getty Images

УЕФА подкрепи решението на ФИФА. „В предимство е за играчите и феновете световното първенство да започне през ноември”, пише в становище на европейската централа.

„Мондиал през зимата ще предизвика сериозен разрив и големи щети в нормалното функциониране на европейските първенства”, пишат пък от Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, където членуват представители на надпревари от ранга на  Висшата лига, Ла Лига, Серия А.