на живо

ФИФА отне името, химна и флага на Русия, но не изключи тима от надпреварите

Все още не е ясно дали баражът за класиране на световното първенство ще се играе

Getty Images

Световната футболна централа (ФИФА) забрани на тима на Русия да използва името, флага и химна на страната си при международни срещи. Също така отборът няма да може да домакинства в рамките на държавата. 

Мерките на ФИФА идват в отговор на започналото на 24 февруари военно нападение на Русия срещу Украйна. 

"На територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен. Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия". Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболния съюз на Русия. Междувременно ФИФА ще продължи своя диалог с МОК, УЕФА и другите спортни организации, за да прецени дали са нужни допълнителни мерки или санкции, включително и евентуално изключване от турнири. Тази мярка може да бъде наложена в бъдеще, ако ситуацията не се промени бързо", пишат от ФИФА в официална позиция

Една от първите реакции на военните удари дойде от тимовете на Полша, Швеция и Чехия. Те отказаха да играят срещу Русия в плейофите за класиране за световното първенство в края на 2022 г. 

От руската федерация заявиха, че при този сценарии трябва по служебен път да намерят място сред най-добрите отбори в света и да участват в мачовете в Катар. 

От ФИФА заявиха, че ще продължат преговорите с тимовете за намиране на решение и изход от ситуацията. 

Снимка: Reuters

Заради липсата на категоричност при обявяването на решението, ФИФА беше остро критикувана най-вече от полската футболна федерация.

"Решението на ФИФА е напълно неприемливо за нас. Във военна ситуация ние не искаме да си играем игрички. Нашата позиция остава непроменена. Полският национален отбор няма да излезе в плейофа срещу Русия, независимо под какво име ще се състезава този отбор", казват те. 

Вчера (27 февруари) английската футболна централа обяви, че няма да играе международни мачове срещу Русия за неопределен период от време.