на живо

ФИФА решава през януари за световно с 40 или 48 отбора

Мондиал 2026 няма да е нито в Европа, нито в Азия

Все по-усилено ФИФА обсъжда варианти световното първенство през 2026 г. да бъде в различен формат - с 40 или 48 отбора вместо с 32. Предложенията ще бъдат гласувани на среща на централата на 9 януари 2017 г., съобщи Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Никоя европейска държава няма да има възможност да бъде домакин на световното първенство след 10 години. Политиката на ФИФА определя, че Мондиал 2026 няма да бъде нито в Европа, нито в Азия след бъдещите домакинствата на Русия през 2018 г. и на Катар през 2022 г.

Снимка: Getty Images

„Нагласата в комисията за формат с 40 или 48 отбора е по-скоро положителна”, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, цитиран от Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Самият Инфантино застана начело на международната футболна организация през февруари, като едно от предизборните му обещания беше именно да бъде увеличен броят на участниците в световно първенство на 40. През този месец италианецът предложи и този брой да нарасне на 48.

Критиците на предложението смятат, че подобно решение ще намали качеството на продукцията от отборите.

Снимка: Getty Images

Нападателят на Англия от близкото минало Гари Линекер заяви, цитиран от Би Би Си: „Президентите на ФИФА трябва да предприемат правилните действия за играта, а не да правят неща само за да бъдат преизбрани”.

В личния си профил в социалните мрежи Линекер добави: „Хайде де, г-н Инфантино! Имате мандат, за да се грижите за интересите на футбола, а на за вашите лични. Не унищожавайте световното първенство! Моля.”

Президентът на ФИФА Джани Инфантино обаче е категоричен, че формат с над 40 отбора няма да понижи качеството на играта, а напротив.