на живо

ФИФА планира автоматизирано маркиране на засадите за Катар 2022

Системата ще изпраща сигнал до главния съдия

Reuters

ФИФА готви промяна за световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Ръководителят на комисията за глобално футболно развитие на централата Арсен Венгер разкри, че на форума ще бъде използвана автоматична система за маркиране на засади.

В момента се работи по новата технология. Тя ще е подобна на тази за голлинията, която изпраща автоматичен сигнал на главния рефер, щом топката премине голлинията на една от двете врати.

Снимка: Twitter

"Мисля, че системата ще бъде готова за 2022-а. Автоматизирана означава, че сигналът директно отива до страничния съдия и на часовника му светва червена светлина, която му казва дали има или няма засада", обясни Венгер.

"Към момента имаме ситуации, когато трябва да се чертаят линии и трябва да чакаме средно 70 секунди, за да се вземе решение, а понякога минута и 20 секунди или дори повече, когато ситуацията е тънка. Това е нещо много важно, защото виждаме колко често празнуванията на гол са отменени след обратно решение. Сега ситуацията отива до ВАР, а от там те дават информация на съдията. Настоявам сериозно за пълна автоматизация, при която сигналът отива директно при лайнсмена", допълни френският специалист.