на живо

ФИФА заплаши, че може да изключи Гърция след размириците в Солун

От Централата ще действат, ако не видят подобрение в мерките за редовно провеждане на мачове

Reuters

Световната футболна централа (ФИФА) заплаши, че ще предприеме мерки по изключването на Гръцката футболна федерация от международните турнири, ако не види подобрение в условия на безопасност по време на срещите от първенството.

Предупреждението идва, след като по време на дербито между ПАОК и АЕК в Солун, на терена нахлу собственикът на домакините - Иван Савидис. Той носеше личното си оръжие, а според съдията му е отправил заплахи за живота.

"От ФИФА остро осъждаме последните събития в Гърция и приканваме компетентните органи в страната да действат незабавно, за да предотвратят подобни ситуации в бъдеще. 

Последните инциденти са част от националната лига и ние, като организация не можем да приложим дисциплинарни наказания, но следим отблизо ситуацията, като се надяваме гръцките власти да предприемат действия скоро.

Ако това не се случи и националните органи не предприемат мерки за безпроблемното провеждане на мачове и ограничаването на всички форми на насилие на стадиона, ще сезираме Комисията по членство, която може да представи доклад, на основата на когото да бъдат взети съответните мерки по Устава", пише в съобщението на ФИФА.

Гръцките власти решиха да прекратят първенството след сблъсъците на стадион "Тумба". Все още не е ясно кога и дали то ще бъде подновено.

Обявеният за издирване собственик на ПАОК - Иван Савидис, все още не е арестуван.