на живо

Фиго залага на 4 десетилетия опит срещу тима на Бербатов

Яри Литманен се включва в благотворителното шоу на 14 юни в София

Getty Images

Трансферна бомба в отбора на Луиш Фиго за благотворителния мач срещу тима на Димитър Бербатов на 14 юни на националния стадион „Васил Левски“, който ще може да гледате по bTV Action от 18:00 ч.! Португалецът, на чиято покана вече отвърнаха едни от най-титулуваните и обичани световни звезди, ще доведе у нас избрания за най-добър футболист на Финландия в последните 50 години и излизал на терените в цели 4 десетилетия - Яри Литманен.

Познатият в своята родина като Лити или с по-величествения прякор Краля, е роден през 1971 г. и в професионалния си път е преминал през редица европейски грандове, включително „Аякс“, „Барселона“ „Ливърпул“ и „Фулъм“.

Започва кариерата си в „Рейпас“, където е играл и баща му. За талантливия нападател бързо се разчува и през 1992 г. преминаха в един от хегемоните в европейския футбол тогава – холандския „Аякс“. Три години по-късно вдига над главата си купата от Шампионска лига и се нарежда на второ място в голмайсторската класация на турнира за сезона. С „Аякс“ Литманен печели 5 пъти титлата в Холандия и 3 пъти купата на страната.

Кариерата му в „Ливърпул“ също не е за подценяване. За мърсисайдци той играе два сезона – от 2000 до 2002 г. и помага на тима да спечели Купата на УЕФА, както и Купата на Англия.

Снимка: Getty Images

Литманен не се отказва от голямата си любов – футбола, дори и в напреднала възраст. В родината си той е легенда, а причината му за това е и представянето с националния отбор. За Финландия останалият на 3-то място в класацията за „Златната топка“ през 1995 г. футболист държи рекорда за най-много мачове (137) и най-много голове (32). Той играе за тима в продължение на 21 години – от 1989 до 2010 г. Периодът обхваща впечатляващите 4 десетилетия!

Снимка: Getty Images

Яри Литманен ще се присъедини към Иван КордобаГайска МендиетаДуайт ЙоркМаксуелНуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер ПиресПредраг Миятович, Кристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Те ще се изправят срещу не по-малко звездния тим на Бербатов -  Христо СтоичковКрасимир БалъковСтилиян ПетровМартин ПетровРоби Кийн, както и бившите му съотборници в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс и Гари Невил.

Предстои сблъсък, който ще се помни дълго! А всичките приходи от мача на 14 юни на стадион „Васил Левски” ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.

Срещата може да гледате пряко от 18:00 ч. по bTV Action.