на живо

Финал като от приказка (ВИДЕО)

Голямата кариера на Лука Тони завърши със стил

Getty Images

38-годишният италиански нападател Лука Тони реши да сложи край на на футболната си кариера. Голмайсторът окачи бутонките след мача на неговия Верона срещу Ювентус в 37-мия кръг на италианската Серия "А".

Тони не избра случайно мача с носителя на пет поредни титли на Италия Юве за последен. "Бианконерите" регистрираха серия от 26 мача без загуба в италианското първенство, а и фактът, че Лука Тони изкара не много впечатляващ сезон с екипа на Ювентус през 2011/12, беше допълнителна мотивация за него.

Снимка: Getty Images

Серията на шампиона без загуба приключи след поражение 1-2, а главният виновник за това е последният в класирането Верона, предвождан от опитния Лука Тони, изиграл последния си мач. 

Стрелецът разбира се и отбеляза в "прощалната си песен". Голът му за 1-0 през първото полувреме от дузпа с елегантно копване в средата в стил "Паненка" сякаш беше олицетворение на цялата му кариера.

Без много шум той беше често на върха на голмайсторските класации и междувременно спечели и Световната титла с Италия през 2006 г. 

Снимка: Getty Images


В кариерата си Лука Тони игра за Модена, Емполи, Фиеренцуола, Лодиджани, Тревизо, Виченца, Бреша, Палермо, Фиорентина, Байерн (Мюнхен), Рома, Дженоа, Ювентус, Ал Наср и Верона. Много клубове, съпътствани с много голове - 268 в 586 мача. С националната фланелка нападателят има 16 попадения в 46 мача. 

През миналия сезон на Серия "А" Тони отбеляза 22 гола на 37-годишна възраст, а днес, когато вече всичко приключи той е лаконичен, цитиран от Би Би Си:

"Трябваше да спра отдавна с футбола - преди четири или пет години, но просто продължавах да вкарвам. Нямаше как." 

Снимка: Getty Images