на живо

Финалът на европейското бил пред отлагане заради бесните английски фенове

Лондонската полиция обаче се намесила бързо

Reuters

Преди седмица станахме свидетели на един от най-атрактивните финали на европейски първенства по футбол. В него Италия победи Англия след изпълнение на дузпи на стадион "Уембли". 

Но е имало реална възможност този мач да не се състои по план. Това стана ясно след като беше представен докладът на лондонската полиция. В него се казва, че действията на феновете сериозно са застрашили организацията.

"Действията на полицията предотвратиха отлагане на мача. Стюардите нямаше как да се справят с толкова много хора, искащи да влязат на стадиона и също така използващи сила. Имаше десетки сблъсъци около целия стадион, но нашите сили успяха да реагират навременно", пише в доклада.

Снимка: Reuters

Преди началото на мача около стадиона възникнаха редица проблеми. Част от феновете без билети се опитаха да влязат по трибуните и се стигна до сблъсъци с органите на реда. 

За мача охраната беше усилена, тъй като по време на полуфинала между Англия и Дания по трибуните имаше повече от позволения брой привърженици.

Според Футболната асоциация на Англия обаче за размириците вина имат именно полицаите, които не са реагирали адекватно в ситуацията.

Снимка: Reuters

Разследването продължава. В деня на финала бяха арестувани 26 души около "Уембли". Още 25 бяха издирени и прибрани от полицията в центъра на Лондон.