на живо

Финалът в Лига Европа събра двамата големи от "Манчестър Юнайтед" (СНИМКА)

Сър Алекс Фъргюсън и Едвин ван дер Сар присъстваха на официалната вечеря преди решителния сблъсък

Getty Images

Финалите обикновено разделят привърженици, футболисти и ръководство, които преследват нов успех. Такъв със сигурност е и тазвечершният сблъсък между "Аякс" и "Манчестър Юнайтед", който ще определи победителя в Лига Европа.

Само че за двама души в официалните делегации на тимовете това е възможност да си припомнят славните времена. Бившият вратар на "Манчестър Юнайтед" и настоящ директор в "Аякс" - Едвин ван дер Сар, със сигурност се зарадва на компанията на мениджъра си при "червените дяволи" - легендарния сър Алекс Фъргюсън.

"Винаги е удоволствие да говориш с шефа", засвидетелства уважението си холандецът, който през 1995 г. печели Шампионската лига с "Аякс", а 13 години по-късно с тима от Манчестър.

Двамата с Фъргюсън работят заедно от 2005 до 2011 г. в "Юнайтед" и печелят, освен Шампионската лига, 4 титли на Англия.

Във витрината на "червените дяволи" обаче липсва един трофей и отборът има шанс да го добави още тази вечер, стига да победи "Аякс", който триумфира през 1992 г., когато турнирът все още носеше името Купа на УЕФА.

Залогът е доста голям за "Юнайтед". Победа в Стокхолм е единственият начин, по който тимът на Жозе Моуриньо може да се класира за участие в Шампионска лига през следващия сезон, тъй като остана едва шести в Англия.

Ван дер Сар и Фъргюсън ще имат възможност да се срещнат още веднъж и то скоро, ако най-успешният мениджър в историята на "Манчестър Юнайтед", приеме поканата на Димитър Бербатов за участие в благотворителното шоу срещу тима на Луиш Фиго на националния стадион "Васил Левски". 

Мачът на 14 юни, на който своето присъствие вече потвърди вратарят, ще бъде предаван пряко по bTV Action от 18:00 ч.