на живо

Финансовото състояние на "Левски": Без "реки от пари", но със "сериозна основа"

Наско Сираков заяви, че задълженията на "сините" постоянно варират и не посочи конкретна сума

Въпреки новия спонсорски договор, който "Левски" подписа с позната компания за спортни залози и казина, към стадион "Георги Аспарухов" няма да потекат "реки от пари". Това заяви мажоритарният собственик на футболния клуб - Наско Сираков. 

"Не трябва да се мисли, че с разширяването на този договор на "Герена" ще потекат реки от пари. Смятаме, че от правилната работа и достигането до възможно най-голям брой привърженици, ще се донесат повече приходи на клуба, отколкото от този спонсорски договор", каза Сираков.

Днес (30 август) - ден преди Общото събрание на акционерите на клуба, "сините" обявиха, че новият договор със спонсора ще е за 5 години, а фирмата ще има представители в Управителния и Надзорния съвет на клуба и ще участва във вземането на решения.

Снимка: Lap.bg

"Надяваме се "Левски" да започне да функционира като нормален клуб, нашата цел да стабилизираме структурите на клуба и той да се върне там, където му е мястото. Финансовите параметри ще ги запазя, срокът е пет години. Утре на акционерите на "Левски" ще бъде представена рамкова структура - нови отдели, планове, по които тези отдели да започнат да функционират. Няма как да продължим напред, без да сме изчистили старите задължения, трябва да изготвим погасителен план за най-належащите задължения. Има и текущи такива, които също трябва да бъдат обслужвани", разкри изпълнителният директор на "Палмс Бет" Лъчезар Петров.

"Левски" е в тежка финансова криза от началото на 2020 г., когато подкрепата си за "сините" оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Оттогава отборът се издържа предимно с дарения от фенове. Заради забавените заплати голяма част от футболистите разтрогнаха договорите си с клуба.

"Не мисля, че имаме супер належащо плащане, имаме натрупани задължения към персонала и футболисти. Ако ви кажа някаква цифра, ще ви излъжа, защото варират - чистим някои и излизат други. Можем значително по-спокойно да гледаме бъдещето. Имаме сериозна основа, върху която да си градим къщичката. Няма да стане за месец, два, три. Истината е, че миналата година и два-три месеца за мен бяха кошмарни", разкри още Сираков.

Снимка: Lap.bg

Той заяви, че е готов да се раздели с акциите си, но само ако се появи подходящ инвеститор. Преди месеци "сините" преговаряха с противоречивия британец Джоузеф Диксън, като в крайна сметка Сираков отказа сделката.

От новия-стар спонсор пък заявиха, че няма да придобиват акции на "Лeвски", каквито информации се появиха преди дни.

"Ще се помъчим да променим модела в "Левски" от последното десетилетие, когато се обръщаше огромно внимание на спортно-техническата част, която безспорно е най-важна, но твърде малко се гледаше на административната част от управлението.", заяви Лъчезар Петров.

Снимка: Lap.bg

Сираков отговори и на искането на феновете Общото събрание да се излъчва онлайн, за да се оправдае позицията за прозрачност в управлението, изразена от Сираков. Акционерите ще имат достъп до стенограмата от събранието.

"Взети са абсолютно всички мерки и общото събрание ще протече прозрачно за всички акционери. Ще бъде записвано за клубния сайт, ще бъде стенографирано. Всеки акционер ще може да получи цялата информация за клуба, дори да не е присъствал", каза Сираков.