на живо

Фонд ще гарантира заплатите на българските футболисти

Избраха Светослав Дяков за председател на Съвета на капитаните

Капитаните на отборите от Първа и Втора професионална лига планират създаването на гаранционен фонд. Идеята е се подсигурят заплатите на футболистите в случай на фалит на даден клуб. Друг фонд ще подпомага играчи в нужда. 

Мерките бяха обсъдени на събрание на капитаните от двете елитни дивизии. Светослав Дяков бе избран от своите колеги за председател на Съвета на капитаните, а в срещата взеха участие президентът на Асоциацията на българските футболисти (АБФ) Дончо Донев, генералният секретар Георги Бойчев, юристът на АБФ Ясна Ставрева, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, началникът на отдел "Спортно-технически“ Неделчо Михайлов, Юлиян Михов - директор „Бизнес развитие" в Ърнст&Янг България и консултант по лицензирането към БФС.

Обсъден бе новият Колективен трудов договор, подписан между БФС, ПФЛ и АБФ. На футболния съюз ще бъде предложено въвеждане на задължителни здравни застраховки от страна на клубовете за играчите-аматьори, които се състезават във Втора професионална лига, както и да се търсят възможности за увеличаване на задължителния брой професионалисти в нея.