на живо

Франц Бекенбауер се подложи на сърдечна операция

Швейцарските власти разследват Кайзера за корупция

Легендарният германски футболист Франц Бекенбауер е бил подложен на сърдечна операция за поставяне на байпас в събота, предаде „Билд”.

Това се е случило само ден, след като швейцарските власти започнаха разследване срещу Кайзера за корупция. Операцията е била планирана отдавна.


70-годишният двукратен носител на „Златната топка” е пропътувал разстоянието от дома си в Залцбург, Австрия, до клиника в Южна Германия за хирургическата намеса.

В петък Министерството на правосъдието на Швейцария обяви, че е започнато разследване срещу Франц Бекенбауер и двама бивши президенти на Германската футболна федерация за измами, пране на пари и финансови злоупотреби, свързани с провеждането на Мондиал 2006 в Германия.  


В интервюта Бекенбауер е признавал, че в миналото си е правил грешки, но никога не е споменавал престъпно деяние.

Кайзера е считан за един от най-големите футболисти в историята на играта. Като капитан на Западна Германия централният защитник печели световната титла през 1974 г., а само 16 години по-късно през 1990 г. като треньор на отбора той отново става световен шампион .
На клубно ниво в кариерата си играе за „Байерн” (Мюнхен), „Ню Йорк Космос” и „Хамбургер”. Бекенбауер е петкратен шампион на Германия и четирикратен носител на Купата на страната.
През 1994 г. той става шампион на Германия и като треньор, начело на „Байерн”. През 1996 г. пък извежда баварците до трофея от Купата на УЕФА.  

Дълги години е бил президент на гранда от Мюнхен, като в момента е почетен президент на "Байерн". Кайзера е бил и вицепрезидент на Германския футболен съюз, както и член на изпълкома на ФИФА.