на живо

Франция или Хърватия? Кой ще бъде кралят на футболния свят?

Двата тима са коренно различни, но целта им е една

Reuters

30 дни пълни с футболни емоции се изнизаха неусетно. Цял свят се радва, плака, диви се, цъка с език, изненадва се, за да се стигне до... днес!

15 юли 2018 г. - денят, в който футболният свят ще има своя нов господар, спечелил титлата с чест, добра игра на терена на стадион "Лужники" и малко късмет.

Два коренно различни отбора протягат ръце към златния трофей. Всеки един от играчите мечтае да подържи в ръцете си купата, да я целуне и да я вдигне над главата си. 

Това обаче ще сторят футболистите само на единия тим.

А дали той ще е Франция или Хърватия? Предстои да разберем.

"Петлите" бяха може би най-мъдрият отбор, който имаше статуса на фаворит. Селекционерът Дидие Дешан постигна най-важното в Русия - не даде на нито една перла от селекцията си да си помисли, че победата идва даром.

Снимка: Adolph Bereuter

Наредени един до друг Пол Погба, Антоан Гризман, Килиан МбапеОливие Жиру и още, и още, които знаят какво е да печелиш, излизаха във всеки мач с хладни глава и фокусирани върху задължителната победа.

Те играеха предпазливо и много съобразително. Не позволяваха да се замаят от желанието за разгром на противника. Напротив - пестяха сили, подсигуряваха защитата и най-важното - правеха крачки към финала.

Французите искат едно нещо - втора световна титла във витрината си след успеха през 1998 г. И най-логично е именно те да вдигнат трофея след последния мач.

Снимка: Adolph Bereuter

Мондиалът в Русия обаче доказа, че не признава нито логика, нито фаворити. На финала има място само за... най-издръжливите.

И докато "петлите" бяха пестеливи, то техните съперници от Хърватия са истински... огън!

"Ватрените" не влизаха в сметките на никой преди началото на шампионата, освен на ентусиастите на брега на Адриатическо море. 

Да, отборът подсказваше, че може да предизвика много главоболия на фаворитите, но чак да достигне финал? Май и самият селекционер Златко Далич не е таял такива надежди.

Снимка: Adolph Bereuter

Само че чудесата се случват на тези, които успеят да ги предизвикат, а капитанът Лука Модрич и съотборниците му се оказаха достатъчно смели. 

Още в групите хърватите показаха характер, а в елиминациите издръжливост. Три мача от по 120 минути, като два от тях завършили след дузпи... Такова напрежение би издържал единствено вратарят Даниел Субашич!

Снимка: Adolph Bereuter

Двата тима не са се срещали от 1998 г., когато Франция ликува като шампион, а Хърватия се класира на трето място!

Днес (15 юли) ще се твори история в Москва! Кой обаче ще сложи короната на победител и ще вдигне трофея? Ще разберем съвсем скоро!

stat