на живо

Франсис Коне - футболистът, спасил живота на четирима колеги (ВИДЕО)

Националът на Того не бяга, когато нещо лошо се случи на терена

Франсис Коне - футболистът, спасил живота на четирима колеги (ВИДЕО)

Преди малко повече от седмица футболистът на "Словацко" - Франсис Коне, се превърна в герой, след като по време на мач от чешкото първенство спаси живота на вратаря на "Бохемианс" Мартин Берковец.

След около половин час игра стражът на домакините се сблъска със съотборника си Даниел Кърх и си глътна езика. Коне веднага се притече на помощ и благодарение на намесата му Берковец започна отново да диша.

"Видях, че защитникът се движи, но вратарят не помръдваше. Лежеше по гръб и можех да видя бялото на очите му. Затова направих всичко възможно да напъхам пръстите си в устата му, за да не си глътне езика. Той ме ухапа, но нямаше значение. Всичко се случи за няколко секунди. Когато вратарят се опита да говори, разбрах, че ще се оправи", разказа националът на Того.

След края на въпросния мач част от привържениците на "Бохемианс" споделят, че през първите 31 минути са скандирали "маймуна" при всяко докосване на топката от Коне. Всички те обаче аплодиха нападателя за животоспасяващата му реакция.

Лекарят на домакините - Мартин Вавра, поздрави 26-годишният играч, защото не е преместил пострадалия и по този начин е предотвратил по-сериозна травма.

Коне няма медицинско образование, но има опит в подобни ситуации. Случилото се срещу "Бохемианс" не е прецедент в осемгодишната му професионална кариера. Всъщност той спасява живота на съотборник или съперник за четвърти път. Но не всички инциденти са се случвали на футболния терен.

В Тайланд, където подписва договор на 18-годишна възраст, негов съотборник колабира във фитнеса, след като получава травма в главата: "Трябваше да измъкна езика му и отново бях ухапан", спомня си Франсис.

"Вторият път беше в Африка. Играх за Того и мой приятел ме помоли да участвам в демонстративен мач преди да се завърна в клубния ми тим в Оман. Един футболист се сблъска лошо с вратаря и падна по гръб, наранявайки врата си. Тогава ми беше много трудно да извадя езика му, защото цялото му тяло се стегна, а той бе в пълно безсъзнание. Много хора, включително и медицински лица, го държаха неподвижен, докато аз се опитвах да извадя езика му с двата си пръста. Третата ситуация бе преди две години, отново в Африка", споделя нападателят.

"Когато ми се случи за първи път, не казах нищо на майка ми, за да не я уплаша. При втория инцидент тя ми каза, че трябва да внимавам, защото ще ми случи отново. Мама ме посъветва никога да не си затварям очите, ако стане нещо подобно на терена, защото не трябва да чакам някой друг да се притече на помощ".

Коне играе за Того заради произхода на майка си. Той прекарва детството си в ловене на раци и миене на коли, за да събере пари за футболни обувки. Негов идол е Дидие Дрогба и мечтае един ден да играе в Англия, точно като него. Но споделя, че за момента няма как да избяга от расизма и това го кара да се чувства зле.

"Не мога да направя нищо по въпроса. Но може би това, което се случи миналата седмица, ще помогне... поне малко. Получих много съобщения от фенове на "Бохемианс", които се извиниха за расистките си скандирания срещу чернокожи футболисти и ми обещаха, че вече ще се замислят за действията си", добавя с нотка оптимизъм Франсис.