на живо

Футболът на утрешния ден или защо един успешен клуб е по-популярен в чужд град от местните любимци

Един анализ на колегата Виталий Пасични от сайта UA Football

Войната в Източна Украйна изгони Шахтьор (Донецк) от луксозния им стадион "Донбас Арена" и в момента оранжево-черните играят домакинските си срещи на стадион "Арена Лвов". Въпреки тази промяна, отборът на бизнесмена Ринат Ахметов не страда от липса на подкрепа по трибуните.

Журналистът Виталий Пасични от сайта UA Football прави интересен анализ, който дава началото на нов проект: Футболът на утрешния ден. Авторът опитва да намери отговорите на въпроси като Как се е променил футболът в последните години, какви са новите запалянковците и какви са техните ценности, както и по какъв начин се отразява войната на любимата игра на милиони хора по света.

"Екстремалните ситуации повече от всичко на света способстват за открития в полза на човечеството, започва авторът и дава пример с Блокадата на Ленинград по време на Втората световна война и с оцеляващи в страшни условия моряци-корабокрушенци. Дори кървавият маниак д-р Менгеле, който е разрязвал без упойка сиамски близнаци, е дал своя принос в развитието на медицината.

"Политиката принуди Шахтьор сезон 2014/2015 да живее по новому и за екстремни обстоятелства да се премести в Лвов. В своя дебютен сезон на Арена Лвов Шахтьор има много по-висока посещаемост от местния и традиционен клуб Карпати. А в новия сезон вероятно тази тенденция ще се запази или дори увеличи. Мачовете в евротурнирите не влизат в тази класация, защото Карпати не играе там. Но дори срещу едни и същи съперници в Лвов за Карпати влизат на стадиона доста по-малко хора, отколкото когато играе Шахтьор.

"Така например в срещата с Металист (Харков) на мача с Шахтьор са влезли по официални данни 18 556 души, докато за Карпати - едва 6400. Дори за мача с Шахтьор - Говерла се събраха 3417 зрители, а на Карпати - Говерла само 2100. Още повече, че Карпати и Говерла оформят т.нар. западно дерби.

И средните резултати също са доста в полза на Шахтьор, който на чужда земя реално събира по 8 хиляди души, а Карпати - традиционният отбор на Лвов - около 2400 средно. И това въпреки ясното желание на всички в Шахтьор един ден да се върнат в своя град, на своя стадион.

"Но какво кара лвовските граждани да избират Шахтьор", пита се анализаторът в своя материал. "Може би отговорът на това е в глобализацията. Днес интернет е начинът да печелиш привърженици, а Шахтьор не само е отличник по трофеи в Украйна, но и първи във всяко нововъведение при печеленето на нови почитатели, фенове и поддръжници. Времето, когато клубът се олицетворяваше с първия отбор, стадиона и автобуса, безвъзвратно е отминало. Сегашният клуб е марка във всяко отношение и маркентингът привлича толкова почитатели, колкото и спечелените купи.

"От друга страна трябва да се имат предвид и новите, не толкова ортодоксални фенове. Виждате, че огромна част от мачовете са млади жени и момичета. Те в никакъв случай не са ултраси или членове на групировки. Но са по-важни за клубовете по много причини. От една страна част от тях са успешни хора и могат да си купуват продукта на клуба, а от друга- идеално се свързват с образа на културния запалянко, който не прави проблеми и не носи наказания. И не на последно място - младите хора имат нужда от кумири, а какви по-добри кумири от побеждаващи отбори и играчи? Още повече, те са ти на една ръка разстояние. В интернет.