на живо

Футболът у нас се завръща! Тренировките започват!

Мачовете трябва да започнат отново на 5 юни

Lap.bg

След 2 месеца чакане, футболните фенове у нас може да си отдъхнат! От днес играчите подновяват тренировки, за да бъдат в оптимална форма за подновяването на първенството на 5 юни.

За последно футбол в Първа лига се игра на 8 март. След това беше въведено извънредното положение заради пандемията от коронавирус. В тази ситуация бяха забранени всички масови събития, в това число и футболните срещи и тренировките.

След консултации с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и Министерството на здравеопазването, министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която разрешава подновяването на тренировъчния процес в 3 етапа.

Снимка: Lap.bg

До 20 май футболистите ще тренират в групи от петима. След това (до 26 май) групите се увеличават на 11 човека. Третият етап (до 4 юни) позволява участие в заниманията на всички футболисти, както и изиграването на контролни мачове.

Очаквано по време на мачовете до края на сезон 2019/2020 на стадионите няма да се допускат фенове. Спортните съоръжения трябва да се почистват и дезинфекцират на всеки час.

Клубовете се ангажираха да тестват за коронавирус всичките си служители и футболисти, преди да започне същинската подготовка. До момента има съмнения за двама заразени - Емил Виячки от "Славия" и Красимир Станоев от "Етър". От клубовете заявиха, че двамата са изолирани и не са тренирали със своите съотборници.

Снимка: Lap.bg

Не е ясно как в тези два клуба ще продължи тренировъчния процес.

На отборите предстоят поне 7 мача - 2 от редовния сезон и още 5 от плейофите след него.

След това трябва да се изиграят и баражите за участие в европейските клубни турнири. Поне това предвиждат плановете на Българския футболен съюз.

До края на юли пък трябва да бъде определен носителят на Купата на България. От турнира остават да се изиграят полуфиналите (в два мача) и самият финал.

Снимка: Lap.bg

Вече беше взето решение сезонът в Трета лига да бъде прекратен, а как ще се процедира във Втора лига ще стане ясно след заседания на Изпълнителния комитет на БФС днес (15 май).

В елитната група "Лудогорец" (55 точки) води пред "Левски", "Локомотив" Пловдив и ЦСКА (и трите тима с по 46 точки). На пето място е отборът на "Славия" (42 точки).