на живо

Футболът в България – бавен и с много пасове

У нас падат средно по 2,5 гола на мач, изчисли CIES

Футболът в България е бавен и с много пасове. Това показва анализът на Международната лаборатория за спортни изследвания (CIES), който обхваща 35 водещи първенства в Европа. Данните са събрани от общо 19 544 мача, изиграни в периода 1 септември 2015 – 31 август 2017 г.

Вниманието е насочено към общо три аспекта - контрол върху топката от отборите, нивото на атакуващия футбол, както и сравнение между силата на съперниците. Принципното заключение е, че най-добрите лиги се отличават преди всичко по равностойността на мачовете, а също така и успешните пасове при по-висока скорост на топката.

При контрола върху топката петте големи европейски лиги се нареждат сред първите седем места. Класирането на шведските (трети) и израелски (четвърти) дивизии е изненадващо, като се имат предвид сравнително скромните резултати, получени от техните представители в европейските клубни турнири.

В това отношение българската Първа лига заема доста респектиращото 14-о място с 80 процента успеваемост на пасовете. В доклада обаче се отбелязва, че голяма част от подаванията не са по дължина, а в ширината на терена.

На първо място е Италия, следвана от Франция. Англия е на шеста позиция, защото там се играе по-директно и по-бързо, което води до честа смяна на владеенето на топката.

Що се отнася до темпото, родното първенство е сред най-бавните – едва 31-во място с коефицент 17.17. Най-бързо и едновременно с това успешно се играе в Бундеслигата. Следват френската Лига 1 и италианската Серия А.

Най-резултатното първенство е това на Швейцария, където се вкарват средно по 3,16 гола на мач, а българското е на 23-о място със средно 2,50 попадения. Средно у нас голове падат на 20:32 минути.

Най-равностоен е шампионатът на Полша, както и вторите дивизии във Франция, Германия, Испания и Англия. Най-ясно са изразени фаворитите в Хърватия („Динамо” Загреб и „Риека”), както и в Украйна („Шахтьор” и „Динамо” Киев). Тук българското първенство, където „Лудогорец” неизменно печели титлата през последните 6 години, се нарежда на 20-о място.

Тагове: