на живо

Футболна легенда в епицентъра на бомбардировките: Не мърдам от Киев!

Не съм страхливец, заяви един от най-добрите треньори в Европа Мирча Луческу

Getty Images

Има и такива, които не бягат от Киев, дори когато над главите им летят бомби, а в ушите им свистят предупредителни сирени. Сред тях има и чужденци, колкото и невероятно да звучи. Например футболната легенда Мирча Луческу.

Румънецът, който е треньор на „Динамо“ Киев категорично отказва да се поддаде на паниката и да потърси най-пряк път към напускане на Украйна след нахлуването на Русия.

„Не мърдам от Киев. Не съм страхливец“, отсече Луческу, въпреки че по-рано днес президентът на страната Володимир Зеленски обяви извънредно положение, а футболното първенство засега спира за неопределено време.

Снимка: Getty Images

Румънецът приема Украйна като своя втора родина. Той води „Шахтьор“ (Донецк) в продължение на 12 години (2004-2016), а стажът му въобще начело на украински клубове е почти 20 години (треньор е на „Динамо“ Санкт Петербург в периода 2016-2017, а от 2020 г. е наставник на „Динамо“ Киев – б.р.).

Луческу, който е сред най-големите имена в треньорската професия на ниво клубен футбол в Европа през последните две десетилетия, е гневен:

„Надявам се, че тази война, започната от идиоти, скоро ще приключи. Не допусках, че ще стигнем до нея, но ето, случи се. Кураж на целия украински народ.“