на живо

Футболните мачове през март под въпрос заради коронавируса

"Здравето на хората е по-важно", заяви Джани Инфантино

iStock

Световната футболна централа (ФИФА) не изключи възможността международните футболни мачове, планувани за месец март 2020 г. да бъдат отложени. Причината е разпространението на коронавируса в Европа. 

Болестта вече се разпространява на Стария континент. Най-засегната е Италия - до момента там жертвите са 29, а заразените са 1128. 

За първи случаи на починали заради коронавирус съобщиха от САЩ и Австралия. 

Разпространението на болестта вече повлия на футболните срещи в Италия. Беше отменено дербито "Ювентус" - "Интер", както и още 4 срещи от кръга.

Мачът между "нероадзурите" и "Лудогорец" от Лига Европа в Милано се играе без публика. 

Снимка: Getty Images

"Здравето на хората е по-важно от всеки футболен турнир или мач. Надявам се планираните мачове през март да се състоят, но на този етап не изключвам нищо. Затова трябва да следим ситуацията много внимателно. Виждаме, че вече имаше мачове, които се играха пред празни трибуни", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Очаква се Европейската футболна централа (УЕФА) да проведе годишната си среща в Амстердам във вторник (3 март) и там делегатите да обсъдят възможността за отлагане на мачове или пренасочването им за други дати. Става дума не само за срещи от местните първенства, а и за такива от европейските клубни турнири - Шампионска лига и Лига Европа и европейското първенство.

Ако срещите през март бъдат отложени, това ще засегне и българския национален отбор по футбол. "Лъвовете" трябва да приемат Унгария в бараж за класиране на европейското първенство през лятото на 2020 г. Срещата трябва да се състои на 26 март.