на живо

Футболните тимове в Англия трябва да са бдителни за... терористи

Местните власти са предупредили отборите, че рискът от атаки остава висок

Getty Images

Футболните клубове от английската Висша лига получиха разрешение да тренират и да играят мачове от следващата седмица, въпреки пандемията от коронавирус. Това обаче не означава, че другите заплахи са отминали.

Според "Дейли мейл", отборите са били предупредени да бъдат бдителни и да не подценяват опасността от терористични атаки, когато мачовете се завърнат.

Местните власти са изпратили предупреждение до всеки клуб, с което препоръчват да се прегледат процедурите за осигуряване на безопасност. 

Притесненията идват от факта, че, когато строгите мерки за социална дистанция бяха в сила, футболистите не са тренирали на стадионите, а това вероятно е отслабило и мерките за охрана. Във въпросния документ, разпратен до отборите, се казва, че "подновяването на сезона най-вероятно ще доведе до завишаване на риска от тероризъм и други престъпления".

Снимка: Getty Images

Преди във Висшата лига отново да се играят мачове, служителите на клубовете трябва да си припомнят как да осигурят безопасността на играчите и да обезопасят стадионите и прилежащите им сгради. 

Според властите, намаленият брой на служителите, които се допускат на трибуните по време на срещите, може да създаде проблем. 

Клубовете са длъжни да представят и план за действие при опит фенове да нахлуят на стадиона по време на мач. Привърженици няма да се допускат по трибуните, като разрешената бройка хора - в това число футболисти, треньори, съдии, журналисти и служители на телевизията, която излъчва срещата, не трябва да надхвърля 300 човека.

Мачовете в Англия се завръщат на 17 юни след пауза от 3 месеца. До края на шампионата във Висшата лига трябва да се изиграят 92 срещи.