на живо

Габриела Петрова между тройния скок и медицината (ВИДЕО)

Една от най-добрите ни лекоатлетки пропуска сезона в зала заради травма

Габриела Петрова между тройния скок и медицината (ВИДЕО)

Една от най-добрите ни лекоатлетки - Габриела Петрова, продължава с възстановяването си от операция в колената. За рехабилитацията се грижи съпругът на Ивет Лалова - Симоне Колио.

Снимка: Instagram

Тройният скок се смята за една от най-травматичните дисциплини в спорта и една от най-българските в атлетиката.

Единственият ни олимпийски шампион в тази дисциплина при мъжете е Христо Марков. А при жените Тереза Маринова и Ива Пранджева все още са сред 12-те най-добри за всички времена.

Тази дисциплина е комплексна. Трябва да си бърз, отскоклив и силен. Има четири фази – бягане, отскок, крачка и скок.

При бягането се достига над 35 км/час. Почти колкото най-бързите спринтьори, а специфичното е, че ако се отскочи например с ляв крак, приземяването за крачката е на същия крак. При докосването тежестта на тялото надвишава един тон.

Тялото трябва да бъде много стабилно, а всяко грешно и неправилно действие може да доведе до тежка контузия.

След близо 10 години сред най-добрите в дисциплината Габриела Петрова амортизира и получава възпаление на колената. Операцията е неизбежна. Интервенцията е в Италия по съвременна медицинска технология.

Снимка: Lap.bg

"Габи дойде в Рим преди три седмици, почистихме коляното и сложихме стент. Това е вид артроскопия, но с по-удобни и модерни уреди. Тя напусна клиниката само час след операцията. Сега е добре", разкрива д-р Еудженио Бартолески.

Габриела Петрова се възстановява с рехабилитатора на националите - Симоне Колио: "Както очаквахме, възстановяването става бързо. Габи вече дори бяга. Все още не се чувства напълно комфортно, но това е нормално. В момента заздравяваме ставите и мускулите с упражнения за баланс", разяснява съпругът на най-бързата ни лекоатлетка.

Снимка: Lap.bg

А какви упражнения Симоне и Габриела използват в рехабилитацията - гледайте утре в спортните новини на bTV.