на живо

Гълъбинов - преди Роналдо и след Божинов

Кои други българи са успявали да отбележат гол в Серия "А"?

LAP.BG & Getty Images

В последните години рядко ни се отдава шанс да се радваме на български футболни успехи. Особено в най-силните първенства в Европа. За това всеки гол e събитие. 

Андрей Гълъбинов се превръща в сензация в италианската Серия "А". След два кръга от сезон 2020/2021, българският нападател има 3 гола. Точно така! Той вкара единственото попадение за своя "Специя" - новак в елита в Италия, при загубата с 1:4 от "Сасуоло", а вчера (30 септември) разби "Удинезе" с 2 попадения, които донесоха и първи точки в актива на тима му.

Ако се питате къде се нарежда Гълъбинов в Италия, отговорът е - малко над Кристиано Роналдо от "Ювентус" и точно до Ромелу Лукаку от "Интер" и Алехандро Гомес от "Аталанта". Те четиримата имат по 3 гола след 2 мача.

Лукаку беше точен срещу "Фиорентина" (1 гол) и "Беневенто" (2 гола), докато Гомес прати топката във вратата на "Торино" (1 гол) и "Лацио" (2 гола).

Снимка: Getty Images

Защо Роналдо се нарежда след тези тримата? Звездата на "Юве" също има 3 попадения, но едното е от дузпа. Той се разписа от наказателен удар и игра срещу "Рома" и вкара още 1 гол срещу "Сампдория".

Всъщност Гълъбинов се превръща в един от малкото българи, отбелязвали попадение в Серия "А". Той е и единственият роден футболист, вкарвал в елита на Италия от май 2017 г. насам. Преди трите си попадения с фланелката на "Специя", нападателят има и 3 гола за "Дженоа" през сезон 2017/2018. Тогава той бележи във вратите на "Ювентус", "Каляри" и "Сасуоло".

Снимка: gettyimages

Последния "български" гол преди Гълъбинов бележи Александър Тонев - на 7 май 2017 г. при победата с 1:0 на неговия "Кротоне" срещу "Пескара". Това е и него единствено попадение в италианския елит.

Ивайло Чочев е другият българин с "по-пресни" голове в Серия "А". 6 пъти той е пращал топката в противниковата врата в мачове от едно от най-силните първенства в света, докато беше част от "Палермо" (3 през сезон 2014/2015 и 3 през сезон 2016/2017.

Снимка: LAP.BG & Getty Images

Няма как да пропуснем да споменем и имената на Николай Илиев, който играе за "Болоня" в периода 1989-1991 г. (3 гола), както и Христо Стоичков (част от "Парма" в периода 1995-1996), който има 5 попадения в Серия "А".

Снимка: LAP.BG & Getty Images

Очаквано най-резултатен българин в Серия "А" до момента е... Валери Божинов. През 2002 г. той се превърна в най-младия дебютант-чужденец в шампионата, след като се появи на терена с фланелката на "Лече" само на 15 години и 11 месеца. 

Снимка: LAP.BG & Getty Images

След това настоящият футболист на "Левски" натрупа 172 мача, в които отбеляза 34 гола.