на живо

Гамбия стигна до исторически четвъртфинал в Купата на Африка

"Скорпионите" излъгаха Гвинея, Муса Бароу герой

Гамбия стигна до исторически четвъртфинал в Купата на Африка

Дебютантът Гамбия пише история в Купата на африканските нации! "Скорпионите" се класираха за четвъртфиналната фаза на турнира, след като записаха успех с 1:0 над Гвинея в оспорван двубой. В герой за отбора на Том Сайнтфит се превърна звездата на гамбийците Муса Бароу, реализирал победното попадение.

За Гвинея остава разочарованието от шестото поредно отпадане още в първия елиминационен кръг. Като титуляр за тима започна защитникът на "Ботев" Пловдив Па Конате, а за Гамбия извън групата поради травма остана новото попълнение на "Левски" Ноа Сундберг.

Снимка: Reuters

Двата тима не предложиха много преди почивката. Най-добрата възможност се откри пред Мохамед Байо от гвинейците в 39', вратарят Бабакар Гайе обаче отрази.

Гамбийците бяха по-активни през втората част и нанесоха съкрушителния удар в 71', когато Бароу овладя след подаване на Юсуфа Боб, преодоля бранител и вкара с изстрел по земя.

6 минути по-късно Гвинея отбеляза, но голът не беше зачетен заради засада.

Снимка: Reuters

В 87' Гамбия остана с 10 души, след като влезлият като смяна четвърт час по-рано Юсуфа Нжие си изкара втори жълт картон. Съперникът така и не се възползва, а вместо това численото равенство беше възстановено в добавеното време, когато и Ибрахима Конте потегли към душовете.

В четвъртфиналите Гамбия ще се изправи срещу победителя от двойката между домакина Камерун и друг дебютант - Коморските острови. Този интригуващ мач можете да гледате от 21:00 ч. пряко по RING.