на живо

Гарет Бейл - първи стъпки извън сянката на Роналдо

Защо уелсецът остана в "Реал" и какво предстои от тук нататък? Отговорите в сряда, от 21:30 ч. по bTV Action

Getty Images

Представи си, че си един от най-обещаващите футболисти на страната си. Дори ставаш капитан на националния отбор, а наградата за най-добър играч в родината си я печелиш 6 пъти (4 от тях в поредни години). Плюс това си номер 1 във вечната ранглиста на голмайсторите и си направил доста, за да помогнеш на отбора да се класира на първото в историята си европейско първенство, да достигнеш полуфинал и да се представиш повече от достойно.

На клубно ниво пък започваш кариерата си в „Саутхемптън”, преминаваш в „Тотнъм”. Там ставаш голмайстор през сезона с 26 попадения. След това един от най-добрите и успешни европейски клубове да те привлича и те оценява на над 100 млн. евро…

Какво може да се обърка в тази наглед приказна кариера?

Да играеш с Кристиано Роналдо, разбира се!

Питайте Гарет Бейл!

Уелсецът може да се похвали с безброй отличия и признания. Само че в последните години, в които носи фланелката на „Реал” Мадрид, той е под дебелата сянка на португалската звезда.

Снимка: Getty Images

Въпреки че дойде на „Сантиаго Бернабеу” с идеята да блести, дългокосият футболист не постигна нищо, ако не броим четирите му трофея от Шампионската лига, титлата (2017 г.), Купата (2014 г.) и Суперкупата на Испания (2017 г.).

Само че Бейл не стана нито идол, нито пример за подражание. Той играеше рядко (най-вече заради контузиите), имаше моменти, в които беше освиркван и често тези похарчени 100 млн. евро му се навираха в лицето.

Едва ли за някой ще е изненада, че уелсецът не даваше вид да се чувства добре в „Реал” и да се забавлява на терена, дори когато отбелязваше един от 88-те гола с бялата фланелка.

И логичното изказване дойде секунди, след като Гарет целуна за четвърти път купата на Шампионската лига.

"Не бях очарован от факта, че останах резерва. Заслужавах да започна като титуляр, защото в последно време се справям добре. Трябва да играя по-често, а това не случваше този сезон. Имах и контузии. Сега ще трябва да проведем разговори за моето бъдеще…", заяви той след победата над „Ливърпул”.

Снимка: Reuters

И всички отново заговориха – Бейл си тръгва. Само че там, на стадиона в Киев, отново падна португалска сянка. Роналдо обяви същото – и неговото бъдеще в „Кралския клуб” беше несигурно.

Дори в своя изключително преигран драматизъм уелсецът бе втори по важност.

Трансферната сага на португалеца беше широко отразена. В крайна сметка Роналдо вече е играч на „Ювентус” за 20% по висока сума от тази, за която Гарет премина в „Реал”.

Ами Бейл?

Ами… нищо.

Снимка: Reuters

Гарет Бейл не предприе съдбовната крачка. Не прие многомилионната оферта на „Манчестър Юнайтед”, за която се говори от години и… остана.

По всичко личи, че новият сезон за него ще бъде различен. Не само Роналдо го няма. Треньорът също е друг. Хулиен Лопетеги замени Зинедин Зидан, който видимо нямаше намерение да разчита на Бейл. Испанският специалист обаче успя да убеди Гарет, че има място в отбора.

В медиите пък се говори за „нова ера” и „нов план” на ръководството, а в него Бейл фигурира в главната роля. Той ще бъде натоварен с отговорността да бъде звезда и лидер, да вкарва и да води тима към победа.

Снимка: Getty Images

Какво ще се промени?

Всъщност Бейл едва ли е най-добрият „заместник” на харизмата и поведението на Роналдо. Двамата са коренно различни. Докато португалецът показва скъпите си коли, перфектната си къща и рекламира всичко – от шампоани до… египетски заводи за стомана в социалните мрежи, Гарет е далеч по-скромен. Той се придържа към основните си спонсори, поздравява приятелите си от спортните среди за добри постижения и… играе голф.

Точно така! Трябва да забравите за мускулестите крака и безкрайните тренировки с марка „CR7” и да се примирите с карираните панталони, стика и безкрайните… зелени поля, на които Бейл се чувства в свои води.

В съблекалнята със сигурност той няма да е толкова… категоричен, колкото Роналдо. А величието му няма да заслепява и да задължава.

Но промяната вече е факт. Бейл блести в рекламните кампании на „Реал” и то на централно място.

Снимка: Getty Images

На терена също изглежда по-уверен, ако съдим  по двата му гола в контролите от Интърнешънъл чемпиънс къп и попадението му срещу „Милан” в последната проверка преди дни.

Излязъл от сянката, Бейл може да се превърне в големия коз или големия провал на „Реал”, а първото официално и сериозно изпитание за него като лидер и голмайстор вече е тук – мачът за Суперкупата на Европа на „Реал” срещу „Атлетико” Мадрид, който може да гледате пряко по bTV Action в сряда (15 август) от 21:30 ч.