на живо

Гари Андерсън отново е световен шампион по дартс

Втора последователна титла за "летящия шотландец"

Getty Images/Guliver Photos

За втори пореден път Гари Андерсън спечели световната титла по дартс в Професионалната дартс корпорация (PDC). Във финала, който се проведе снощи в лондонската зала "Александра палъс", шотландецът победи двукратния световен шампион Ейдриън Люис (2011, 2012) със 7:5 сета. Така Андерсън се превърна в четвъртия играч, успял да дублира световната си титла и третия, който съумява да го направи в две последователни години.

Финалният двубой се развиваше равностойно до 3:3 сета, но след това "летящия шотландец" успя да запише два поредни в своята сметка и по този начин до голяма степен да предреши победата в своя полза. Кулминационният миг дойде в предпоследния лег, при резултат 6:5 сета за Андерсън, когато шотландецът записа максимален "чекаут" (170 точки). Следващият лег Гари Андерсен завърши с "двойно 12", като след срещата той спомена, че е желал да спечели титлата именно с подобно последно хвърляне, най-вече заради "перфектния лег" от 9 дарта, който успя да постигне в полуфинала срещу Йеле Клаасен и в който последната стрела на шотландеца отново бе забита в "двойно 12".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И двамата играчи имаха колебливи моменти в решителната среща. На два пъти Гари Андерсън сгреши в сметките, като първия път вместо да стреля в "двойно 6", шотландецът съзнателно намери двойния сектор на единицата, а по късно в двубоя той трябваше да се връща отново да стреля, защото не разбра, че е изчистил, при това с последна стрела забита в "тройно 20", повече отколкото бе необходимо. Неговият съперник пък доста пъти трябваше да вдига стреличките си от пода, защото в немалък брой случаи с второто или третото си хвърляне "Джакпота" успяваше да събори някоя от тях. Въпреки това Андерсън и Люис поставиха рекорд за най-много отбелязани максимума (180 точки) във финал на Световното първенство – цели 34.

За победата си в турнира Гари Андерсън получи чек от 300 хил. паунда (за пръв път наградата за шампиона е толкова голяма), а неговият подгласник си осигури 150 хил. Увеличението на наградния фонд на Световното първенство по дартс ще продължи и догодина, когато за победителя в турнира са предвидени 350 хил. паунда.