на живо

Гатузо потвърди: Напускам "Милан"

Отборът не успя да се класира за участие в Шампионската лига под негово ръководство

Getty Images

Треньорът на "Милан" Дженаро Гатузо потвърди слуховете, че напуска клуба. Пред италианското издание "Република" коравият защитник заяви, че решението му е резултат от натрупването на неуспехи в последните месеци.

"Росонерите" не успяха да се класират сред първите 4 в първенството на Италия и през следващия сезон няма да играят в Шампионската лига, каквото беше целта за кампанията. 

Всъщност Гатузо има договор за още 2 години с тима, но ще напусне без да търси полагащата му се неустойка. 

"Никога не е било лесно да си тръгна от "Милан", но това е решение, което трябваше да взема. Нямаше конкретен момент, в който го реших. Беше следствие от всичко, което се случи през изминалите 18 месеца. В това време живях с голяма страст и изживях мечтата да съм начело на тим, който за мен винаги ще е по-специален. Незабравимо време е изминалото за мен. Отново казвам, че това беше болезнен, но необходим избор", заяви той.

Снимка: Getty Images

Гатузо, който като футболист на "Милан" е печелил два пъти титлата в Италия и два пъти Шампионската лига, застана начело на тима през декември 2017 г. В първия си сезон като треньор на "росонерите" той ги класира на шесто място. Амбициите за изминалата кампания бяха класиране в зоната за участие в най-силния европейски клубен турнир, само че тази цел не беше постигната и "Милан" остана на точка от градския си съперник "Интер".

Гатузо посочи и още една причина за раздялата - строгите финансови санкции, които клубът ще понесе от УЕФА заради неспазване на финансовия феърплей, които ще направят изключително трудно доброто представяне в Европа и дори могат да костват на "росонерите" участието в турнира.

За смяна на треньора начело на "Милан" се заговори преди месеци заради голямото недоволство от страна на феновете от лошите резултати. Гатузо напуска тима след 83 мача, в които записа 40 победи, 23 равенства и 20 загуби.