на живо

Герджиков за акциите на "Левски": Джирото трябва да бъде на гърба (ВИДЕО)

Юристът разясни пред bTV как трябва да се процедира, за да бъде сделката легитимна

Герджиков за акциите на "Левски": Джирото трябва да бъде на гърба (ВИДЕО)

Изявеният юрист Огнян Герджиков разясни какво трябва да се случи, за да бъдат прехвърлени акциите на "Левски". Тази сутрин доскорошният финансов благодетел на "сините" Васил Божков, след края на своеобразната си анкета във "Фейсбук", обяви, че ще прехвърли акциите на клуба на Наско Сираков "при негово желание".

Вече трета седмица акциите на "Левски" са най-горещата спортна тема в България. Миналата сряда Георги Попов ги джироса на премиера Бойко Борисов, който обаче ги отказа и те се озоваха на стадион "Георги Аспарухов". 

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки това според Герджиков промяна в собствеността на клуба все още няма, тъй като джирото трябва задължително да бъде на гърба на ценната книга, а не на отделен документ, както изглежда е в момента.

Снимка: Ладислав Цветков

"Акциите или временните удостоверения могат да се прехвърлят по всички известни способи за прехвърляне. Но специално при акциите най-често се използва един комбиниран метод, един договор и след това като правно-техническо средство джирото. Няма пречка и само джиро, макар и като рядка хипотеза е възможно. Но е много важно джирото да бъде на гърба на ценната книга. Нещо, което първоначално не знаех, че не е така и се изказах без да знам фактите. Сега вече нещата са ми ясни, след като видях т.н. джиро на отделен документ, което няма абсолютно никаква стойност", уточни Герджиков.

"Ако иска титулярът на акциите, респективно временното удостоверение, да ги прехвърли, нека бъде така любезен да го направи на гърба на ценната книга, или ако там са запълнили джирата на т.н. алонж, продължение, който обаче трябва да бъде залепен. Да бъде единен документ, а не два документа. И този, който е последният джиратар, който е собственикът, трябва да прехвърли на когото намери за добре. Както разбирам, това вероятно ще бъде Наско Сираков", завърши Герджиков.

Ако Божков наистина възнамерява да прехвърли акциите на Сираков, то промяната в собствеността би трябвало да се случи по-лесно, след като преди седмица, в предаването "120 минути" по bTV, легендата на "сините" сам изяви желание да бъде следващият собственик на акциите. Сираков събра над 28 000 гласа в анкетата, която продължи 24 часа, но все още не е обявил какво смята да прави. Също така няма информация и какво следва оттук нататък.

Снимка: Lap.bg

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба.

Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.