на живо

Гергана Брънзова: Аз не мечтая, аз правя (ВИДЕО)

"Вълнението го има. Колебанието ми далечно", заяви баскетболистката, която се завърта на паркета след 11 години пауза

Гергана Брънзова: Аз не мечтая, аз правя (ВИДЕО)

Какво ти остава, когато си победил стотици съперници, в това число и тежка болест? Когато си показал сила, устойчивост и характер? Да мечтаеш? Не! Да действаш!

"Аз не мечтая, аз правя" - думите са на една от малкото български баскетболистки, докоснали се до най-високото ниво в този спорт женската НБА (WNBA) Гергана Брънзова.

С това мото в главата тя се впусна в поредното си приключение. На 44 години, след повече от десетилетие пауза, тя отново излезе на паркета, за да играе. Брънзова се присъедини към "Славия" преди дни, а вчера (23 януари) изигра първия си мач за "белите" и помогна за победата срещу "Шампион 2006".

Снимка: Lap.bg

"Аз съм зачената с баскетбола, с надписа "Зала". Може би това е първата дума, която съм прочела. Всичко ми е познато. И вълнение има, и всичко има", заяви тя преди мача. 

И няма как да е по друг начин! Гергана е дъщеря на легендарния Бойчо Брънзов - най-добрия реализатор на световното първенство по баскетбол в Чили през 1966 г. Майка ѝ Магделина също е бивша баскетболистка. По този път тръгва и голямата ѝ сестра Албена, която също играе отвъд Океана, както и брат ѝ Бойчо-младши.

Снимка: Личен архив

През 2010 г. тя слага край на своята знаменита кариера. 

"Бях загърбила баскетбола. Той си е в мен, но активната кариера я бях оставила. Причината е демотивацията. Сега мотивацията я имам. Разбира се, че е различно. Това е житейският опит, който имам. Благодарна съм и съм привилегирована да го имам този опит. Колебание? Тази дума ми е доста далечна. Дали се хвърлям с главата надолу? Аз съм с поглед напред", обяснява тя днес.

Снимка: Lap.bg

Гергана е на 44, но това не ѝ пречи, тъй като продължава да бъде в страхотна форма. Доказват го и тези 21 точки, които записа при завръщането си. А по-младите момичета в отбора се радват, че имат съотборник като нея.

"Те се вслушват с всяка една моя дума. Миналото се използва за анализ. Сегашният момент – за да се гради бъдещето. Аз винаги вярвам. Моята платформа е да вярвам!", казва тя.

Снимка: Lap.bg

Именно с тази вяра Брънзова успя да победи коварната множествена склероза. Тя излезе като шампион от тази битка, след като напълно промени начина си на живот, храненето и самото отношение към света.

Снимка: Facebook

"Това е личностното израстване. Да бъдеш себе си. Да докажеш, че всичко е възможно. Да покажеш, че силата на духа, психиката, характера и обучението чрез пример – това е моята мотивация. Аз не мечтая, а правя. Има едно нещо, което съм си залепила на хладилника. То е: "Да мечтаеш по-малко, а да правиш повече." Или да правиш повече от това, което мечтаеш", категорична е тя.