на живо

Германците за брекзита: Ако останете в Европейския съюз, ще признаем гола на „Уембли”

Вестник „Билд” с обещание към британците в деня на референдума

Getty Images

Германският вестник „Билд” отправи интересен апел към британците, които днес гласуват на референдум за излизане от Европейския съюз, т. нар. брекзит. Немското издание обещава „да спре с шегите за ушите на принц Чарлз" и "да признае гола на стадион "Уембли" от Световното първенство през 1966 г", ако страната остане в общността.

На финала на първенството Западна Германия се изправя срещу домакините от Англия. Резултатът в редовното време е 2:2, а в 101-та минута Алан центрира топката в средата на наказателното поле на германците към Джеф Хърст, той с обръщане стреля от шест метра, като цели горния ъгъл на вратата. Топката тупва на тревата и... създава един от най-големите скандали във футбола, който е в основата на германско-британското спортно съперничество.

Голът е признат от съдията, а Англия печели единствения си трофей от световни първенства до сега. Германците, които се аргументират с архивни кадри, все още твърдят, че гол изобщо не е имало.

В името на целостта на Европейския съюз обаче, немското издание изрази готовност да признае попадението.

Немската преса дава и други обещания, ако британците отхвърлят брекзита: "Щом получавате слънчеви удари, от солидарност вече няма да използваме крем против изгаряне", "ще играем без вратар другия път при дузпи, за да запазим интригата" и "ще ви намерим актьор за ролята на злодея във всички следващи филми за Джеймс Бонд", са сред най-интересните.