на живо

Германия полудя по Бейби Моуриньо

Юлиан Нагелсман – треньорът, за когото младостта не е порок

Когато през февруари „Хофенхайм” представи Юлиан Нагелсман като най-младия постоянен треньор в Бундеслигата, местните медии заклеймиха този ход като „пиар трик” и „шантава идея”. Малко грубо, но съвсем разбираемо предвид обстоятелствата. Нагелсман бе само на 28 години и никога не бе работил на високо равнище.

Първата му сериозна задача бе да спаси „Хофенхайм” - отбор от село с 3300 жители в южната част на Германия, който бе на цели 7 точки от зелената зона.

Това, което се случи през следващите 9 месеца, е наистина забележително. Не само че клубът оцеля в елита, ами се движи трети в класирането през новия сезон и се превърна в един от петте тима в топ първенствата, които все още не познават вкуса на загубата.

Как така абсолютен новак в професията, роден през 1987 г., успя да трансформира своя отбор от безличен аутсайдер в тотален хит?

Бейби Моуриньо

Юлиан си спечели този прякор много преди да поеме скромния клуб. Той му бе лепнат от бившия вратар на „Хофенхайм” и германския национален отбор Тим Вийзе още докато самият Нагелсман се изявяваше на терена като защитник. Кариерата му обаче бе преждевременно прекратена заради постоянни проблеми с колената.

Точно както Моуриньо, Юлиан не успя да се превърне в топ футболист. Той бе принуден да се откаже едва на 20 години. По това време играе за втория състав на „Аугсбург” под ръководството на Томас Тухел, който сега е начело на „Борусия” Дортмунд. Известно време работи като негов асистент, преди да се премести в академията на „Хофенхайм”. През 2014 г. извежда тима до 19 г. до титлата и попада в полезрението на „Байерн”. Въпреки примамливата възможност предпочита да остане и наградата му не закъснява.

„Реших, че подобна възможност не е за изпускане предвид възрастта ми. Все едно да сложат някой 28-годишен за шеф на огромна търговска компания”, споделя специалистът пред BBC Sport.

От изпадащ до зона Европа

„Хофенхайм” имаше едва две победи от 20 мача, когато Нагелсман застана начело преди 9 месеца. Тимът бе близо до дъното и на 7 точки от гарантираното спасение. Местният вестник Rhein-Neckar-Zeitung определи назначението му като евтин пиар номер. „Не ги обвинявам - коментира директорът на клуба Александър Розен. – Вглеждаха се единствено във възрастта му. Но той бе с нас вече 6 години и бяхме наясно с качествата и възможностите му. Има естествен усет за работата в екип, благословен е с талант, носи енергия и страст”.

Отборът спечели 7 от оставащите 14 двубоя и финишира на точка над зоната на плейофите. „Футболистите веднага възприеха идеите ми и начина, по който искам да действат на терена”, доволен е Юлиан, който изброява Йохан Кройф и Пеп Гуардиола сред своите идоли в професията.

Още през октомври 2015 г. клубът оповести, че младият треньор ще застъпи през лятото на 2016 г. Процесът обаче бе ускорен с три месеца, след като опитният Хюб Стевенс подаде оставка в разгара на сезона. А скептиците и критиците бързо се превърнаха в почитатели на Бейби Моуриньо.

„Той имаше известен опит, но не и като старши треньор - разказва журналистът от Rhein-Neckar-Zeitung Йоахим Клайн. - Преди идването на Юлиан отборът бе в голяма беда. По време на зимната пауза всички бяха убедени в изпадането. Под ръководството на Нагелсман обаче „Хофенхайм” се превърна в сензация. А той - в герой за местната общност”.

След като мястото в елита е гарантирано, следващата задача пред амбициозния младок е да подсили състава през лятото. Сред новите попълнения са хърватският нападател Андрей Крамарич, който се връща от наем в „Лестър”, халфът Лукас Руп от „Щутгарт”, Кевин Фогт от „Кьолн” и бившият играч на „Байерн” Сандро Вагнер от „Дармщад”.

Тимът не се е разписвал само в два от общо 24 шампионатни мача под ръководството на Юлиан и дори откри резултата срещу шампиона „Байерн”, предвождан от трикратния победител в Шампионската лига Карло Анчелоти. „Имам огромно уважение към него. Всеки треньор мечтае дори за малка част от постиженията му”, обяви тогава Нагелсман, роден и израснал в баварското селце Исинг.

Активът му е 43 точки в 24 двубоя. Шефът Розен обаче предупреждава, че бъдещето едва ли ще остане все така розово. „Наясно сме, че рано или късно ще загубим две или три поредни срещи. И трябва да бъдем много внимателни към Юлиан. Да му осигурим въздух, когато ситуацията не се развива все така добре. Нека не забравяме, че той все още се учи”.

Твърде млад?

Как бе приет новият треньор от по-възрастните играчи в съблекалнята? Нека споменем, че „Хофенхайм” не разполага с ярки звезди, след като Роберто Фирмино премина в „Ливърпул” през юни 2015 г. Вместо това се разчита на екип от трудолюбиви момчета, а политиката е да се привличат млади таланти. Това означава, че само трима са по-стари от своя наставник - вторият вратар Александър Столц (33), полският халф Еуген Полански (30) и швейцарският полузащитник Пирмин Швеглер, който е точно със 136 дни по-възрастен от своя началник.

„В първия отбор играят осем момчета от нашата академия - хвали се Розен. - През последните три години имаме най-ниската средна възраст в Бундеслигата”.

Макар че е съвсем спокоен в живота, Нагелсман трудно овладява емоциите си в техническата зона. „Тогава съм доста импулсивен, особено когато говоря пред момчетата. За мен мотивацията е от огромно значение. Никога обаче не крещя заради допусната грешка. Разбира се, случва се да се ядосам и да надигна глас, но не преминавам границата”.

От селски тим до Бундеслигата

В началото на 90-те „Хофенхайм” играе в осмото ниво на германския футбол. Тогава обаче бившият футболист Дитмар Хоп купува клуба. Средствата му са от успешното развитие на софтуерна компания. Мечтата и парите на Коп изстрелват „Хофенхайм” до елита.

Първоначалната инвестиция е под формата на модерна база и мащабно развитие на детската академия. Това полага основите на предстоящия поход през дивизиите. Когато тимът стига до Втора Бундеслига, Хоп за първи път налива сериозни суми за нови попълнения и технически щаб. През 2006 г. за треньор е назначен бившият наставник на „Шалке” Ралф Рангник, а неговата дългосрочна визия се оказва изключително успешна. Настоящият сезон пък е седмият пореден за отбора в елита.

„Рейн-Некар Арена”, която побира 30 000 зрители, се превръща в дом на „Хофенхайм” от януари 2009 г. и е разположен в южната част на град Зинсхайм - в непосредствена близост до Хофенхайм.

Другите за него

Карло Анчелоти: Истинска рядкост е да видим толкова млад треньор. Надявам се някой ден той да ръководи най-добрия отбор в света.

Томас Тухел: Любознателен и трудолюбив. Постигна изключителни успехи в юношеския футбол. Щастлив съм от резултатите му и вярвам във възможностите му.

Александър Розен: Аз съм на 37, а той - на 29. Общата ни възраст е по-малка от тази на Арсен Венгер.

Рекордьори

Въпреки че Нагелсман е най-младият постоянен треньор в историята на Бундеслигата, той не е рекордьор. Тази чест принадлежи на Бернд Щобер, който поема „Саабрюкен” едва 24-годишен за гостуването на „Кьолн” на 23 октомври 1976 г. Двубоят е загубен с 1:5.

В останалите големи първенства „Кристъл Палас”" се довери на Атилио Ломбардо през 1998 г., когато той бе на 32 години и 67 дни. Липо Херцка тъкмо е навършил 26, когато е назначен в „Реал” Мадрид пред 1930 г. Във Франция Анри Камарата е на 29 години и 11 дни, когато води първия си мач начело на „Тулуза” през 1945 г. Бившият нападател на Англия Дейвид Плат е на 32 години и 187 дни при назначението си в „Сампдория”" през декември 1998 г.

Какво се случи през 1987 г.

Ето някои факти от рождената година на Юлиан Нагелсман (23 юли 1987):

Сър Алекс Фъргюсън, по това време на 45, вече е навъртял първите осем месеца от царуването си в „Манчестър Юнайтед”.

37-годишният Арсен Венгер води „Монако” от месец.

Рууд Гулит е съвсем близо до рекордния за времето трансфер от ПСВ Айндховен в „Милан” за 7,5 млн. евро (днешни пари). Треньор на ПСВ е 40-годишният Гуус Хидинк.