на живо

Германия с класически успех над Словакия

Бундестимът е на четвъртфинал, чака изхода от сблъсъка Испания - Италия

Getty Images

Германия победи категорично Словакия с 3:0 и се класира за четвъртфиналите на eвропейското първенство по футбол, провеждащо се във Франция.

Световните шампиони продължават без допуснат гол вече в четвърти мач в надпреварата.

Бундестимът откри резултата още в началото на срещата. В 7' минута Матуш Козачик изби под гредата опасен удар с глава на Сами Хедира, но след последвалия корнер германците поведоха. Тони Кроос центрира от ляво, словаците не успяха да изчистят добре и Джером Боатенг с хубав удар от въздуха от около 20 метра прати топката в долния десен ъгъл на Козачик - 1:0 за Германия.

Снимка: Getty Images

Това беше първи гол за Боатенг в 63-ия му мач с националната фланелка. 

В 12' минута капитанът на словаците Мартин Шкъртел бутна в гръб Марио Гомес при едно центриране в пеналта и главният арбитър Шимон Марциняк (Полша) отсъди дузпа. Месут Йозил стреля от бялата точка, но Козачик плонжира в ляво и успя да избие.

Това беше първа пропусната дузпа за Германия на европейски първенства от 1976 г. насам, когато Ули Хьонес не успява да вкара от бялата точка при загубата на финала от Чехословакия.

Снимка: Getty Images

Германия продължи да доминира и в средата на полувремето Йозил можеше да се реабилитира, но от 15 метра шутира на сантиметри край целта, след като Гомес му свали топката с глава след цeнтриране от ляво на Юлиан Дракслер.

Словакия беше близо до изравняване в 41' минута с първия си точен удар в мача. Петер Пекарик центрира от дясно и непокритият Юрай Куцка засече с глава от 6-7 метра под гредата, но Мануел Нойер показа рефлекс и изби с една ръка в корнер.

Две минути по-късно Марио Гомес удвои. Той засече отблизо в мрежата след отлична атака и подаване на Дракслер от ляво - 2:0.

Снимка: Getty Images

След почивката германците понамалиха оборотите, а Куцка можеше да намали в 49' минута, но силният му удар от 20 метра беше право в ръцете на Нойер.

В 63' минута Бундестимът реши всичко. Кроос центрира от корнер от дясно, Ян Грегуш изби лошо с глава под натиска на Матс Хумелс право към непокрития Дракслер, който с удар от въздуха от ъгъла на малкото наказателно поле простреля за трети път Козачик - 3:0.

Снимка: Getty Images

До края срещата се доиграваше, като германците дори пропуснаха да направят победата си по-убедителна.

Двата тима се срещнаха в контролен мач в края на преди Евро 2016 и тогава Словакия спечели с 3:1 като гост на Германия, но този път Бундестимът не остави съмнение в превъзходството си.

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Нойер, Кроос, Хектор, Хумелс, Гомес, Кедира, Боатенг, Дракслер, Кимих, Мюлер, Йозил (Photo:GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Дурица, Козачик, Шкриниар, Шкъртел, Гьомбер, Куцка, Пекарик, Вайс, Хамшик, Дюриш, Хрошовски (Photo:GettyImages)