на живо

От "Добруджа": Заради COVID-19 излизаме с 8 човека срещу "Локо" София

Абсурдната ситуация е предизвикана от разминаване между протокола на спортното ни министерство и БФС

От "Добруджа": Заради COVID-19 излизаме с 8 човека срещу "Локо" София

Втородивизионният "Добруджа" има 8 заразени с коронавирус, но днешният мач с "Локомотив" София ще се играе. Така тимът е принуден да излезе на терена с 8-те си налични полеви футболисти и прави отчаяни опити да запълни групата за двубоя, призна пред bTV главният мениджър на "Добруджа" Светослав Петров.

До абсурдната ситуация се стига заради разминаване между протокола на Министерството на спорта и наредбата на Българския футболен съюз във връзка с болните от COVID-19. Петров е огорчен и от отношението на контролните органи към случая.

"Говорих с шефката на РЗИ Добрич и тя ми каза, че ако излезем да играем, без да са ни готови вторите проби, нарушаваме предписанието, което те са ни направили съгласно заповедта на министъра на спорта (Красен Кралев) и сме в нарушение на тяхното предписание. А ако не излезем да играем, сме в нарушение на наредбата на футболния съюз. Ако не излезе втората проба до мача, каквото и да направим, ние сме виновни и ще понесем някаква санкция."

Снимка: Lap.bg

В "Добруджа" с коронавирус са Илиян Капитанов, Ерай Карадайъ, Цветелин Радев, Цветан Илиев, Християн Казаков, Дейвид Филипов, Ерик Почански и Симеон Митев, а заради травми двубоя пропускат Йордан Радев, Иво Вихренов и Дони Дончев.

"Реално от 22-ма картотекирани, като махнете 11, остават 11. Като махнете и трима вратари, стават 8. Имаме осем полеви състезатели за този мач. Ще вземем футболисти от школата. Ние понеже старша възраст почти нямаме, опираме до под 17-годишните. Има родители, които не биха ги пуснали."

"Моите страхове, а и на другите родители, на които децата са извикани в представителния тим, са, че с това заболяване - COVID-19, има риск за здравето им. Не само за тяхното, но и за нашето. В почти всички домове има и по-възрастни хора, които живеят с тях. Но ще пусна детето със сигурност, правя го заради клуба", коментира Господин Господинов - баща на един от юношите.

"Сега просто търсим хора да запълним бройката, за да играем. То е ясно какво ще се случи. "Локо" София е един от най-добрите отбори в групата. Излизаме с то даже не е и обезкървен състав, но това няма никакво значение."

Снимка: Lap.bg

"Изпълкомът на БФС е взел решение, че мач може да се отложи само при 11 доказано заболели от COVID-19. За мен за реалностите в "Б" група 11 човека са прекалено много. Първо, че като бройка не мисля, че някой отбор от групата има повече от 20-22 картотекирани плюс трима вратари и 5-6 юноши. Реално и 5 човека да излязат от титулярния състав, всеки един тим би бил ощетен чисто спортно-технически, ако погледнем от феърплей страната."

"Чух обвинение от страна на г-н Михайлов от спортно-техническата комисия, че е трябвало по-рано да вземем вторите проби. Първата излезе в петък, а събота, неделя и понеделник са официални почивни дни. Имахме желание, но от лабораторията ни казаха, че не работят. Къде е нашата вина в случая?"

"Ще си понесем последствията, но искам да се даде гласност. Защото днес сме ние в тази ситуация, утре ще е някой друг. Не може някой да е взел решение и да не го интересува, да се крият зад решения на други... Когато говорих за последно вчера с г-н Неделчо Михайлов и му казах, че в момента имам 8 футболисти, неговите думи бяха "На теб ти трябват 7, за да започнеш мача". Ако това е нормално отношение от страна на контролиращия орган на БФС, значи нищо чудно защо всичко ни е така във футбола."

"Засега мач ще има. Нямаме информация от колегите за още заразени футболисти. Притесненията ни вървят и със съжалението и съчувствието към "Добруджа". Всичко се случва за първи път. Никой не е подготвен за ситуацията. "Локомотив" София не е страна по този казус. Изпълняваме стриктно разпоредбите на БФС. Няма шанс да излезем с по-малко от 11 футболисти. Малко криворазбрано и преекспонирано беше от някои медии това за феърплея. Няма начин "Локомотив" да излезе с по-малко от 11 играчи, защото ще бъде сметнато за подигравка към спорта. Изцяло сме на страната на "Добруджа", но във футбола играта започва с 11.", коментира техническият директор на "Локомотив" София - Иво Котев.