на живо

Голямата мечта на малката индийска гимнастичка

Дипа Кармакар не взе отличие, но спечели сърцата на феновете

Getty Images

Индия не е известна със своите гимнастички. Всъщност, в съзнанията на спортните фенове Индия и гимнастиката нямат нищо общо.

Точно това се опитва да промени 23-годишната Дита Кармакар. Тя завърши четвърта в състезанието по прескок – успех, за когото дори не е мечтала. Може да не спечели отличие, но Дита направи първа крачка към една от големите си цели.

Искам да бъда вдъхновение за следващото поколение, за да може след 10-15 години да имаме пълен отбор гимнастици на олимпийски игри, а не само един атлет”, споделя Дита пред „Ройтерс” ден преди да се върне в родината си.

А какво по-добро вдъхновение от гимнастичка, която е доказвала, че може да изпълнява елемента „Продунова” без грешка? Той е толкова труден, че дори създателката му – Елена Продунова, се е приземявала перфектно след него само веднъж в кариерата си.

„Вече знаят името ми благодарение на този елемент. Може би го направих по-известен от самата Елена Продунова!”, смее се Кармакар, но продължава сериозно: „Ще подобря представянето си! Ще се приземявам само на крака след „Продунова”! Всеки гимнастик мечтае на негово име да има елемент. Аз също искам това”

Дипа все пак спечели награда за труда си, която не се изразява в медал.

Снимка: Getty Images

„Купих си сладолед два дена след финала. Взех си и две големи ягодови смутита. За първи път от три месеца насам ям десерт! Само че май прекалих, защото сега ме боли гърлото”, споделя индийката.

Болното гърло определено е най-малкият проблем на Кармакар за последните месеци. Тя и треньорът ѝ са буквално разорени, за да могат да постигнат мечтата си – участие на олимпийски игри. Цяло десетилетие двамата се готвят без да имат държавно финансиране. Залите в Индия са неудобни за непопулярния в страната спорт. Дипа и треньорът Бишвешвар Нанди поръчват уреди втора употреба. Овехтели дюшеци пазят състезателката от контузии. Тя се сблъсква с уреди, направени по олимпийски стандарти, само на международни състезания.

Въпреки това и двамата са абсолютно отдадени на каузата си, която не свършва само с едно участие на гимнастичката на олимпийски игри. Те искат да покажат на цяла Индия, че гимнастиката заслужава внимание. Пътят обаче не е никак лек. Това личи и по въпросите на журналистите, които посрещат Кармакар в родината ѝ след успеха.

Снимка: Getty Images

„Не можа ли да се приземиш по-добре?”, „Това ли е най-високата ти оценка в кариерата ти?”, „Защо не направи Продунова два пъти? Тогава щеше ли да спечелиш златото?

Това са само част от въпросите, на които трябва да отговаря гимнастичката.

„Някой беше написал във фейсбук, че трябва да се срамувам от разголеното си облекло по време на състезанията”, обяснява тя.

„Не съжалявам, че не спечелих медал. Нямаше да имам такова желание да подобрявам техниката си, ако бях се прибрала в Индия с отличие. Но пък на следващите игри... Защо не?”, оптимист е малкото момиче с голямата мечта от Индия.