на живо

Горещ сблъсък между "Реал" и "Юнайтед" решава съдбата на Суперкупата на Европа

Само този трофей липсва във витрината на Моуриньо. "Реал" гони четвърта купа

Getty Images

Европа не може да има двама владели! За това днес в Скопие един срещу друг ще се изправят победителят в Шампионска лига "Реал" Мадрид и носителят на трофея в Лига Европа "Манчестър Юнайтед". Два от най-популярните и обичани футболни клуба на Стария континент ще мерят сили за названието "Супер" и за купата, която ще затвори стария и открие новия сезон.

Срещата може да гледате пряко днес (8 август) от 20:30 ч. по bTV Action. Половин час по-рано пък ще ви представим детайлно пътя на двата тима до Скопие - градът, в който всички погледи са вперени днес.

Македонската столица за първи път приема мач от такъв ранг. Всички 32 580 места по трибуните на скопското бижу "Филип Втори Македонски" са разпродадени от месеци, а на мача се очакват, както фенове на двата тима, така и почитатели на футбола като цяло, които за нищо на света не биха пропуснали шоуто.

Защо купата е толкова ценна за тези европейски хегемони, които трябва да пренаредят хилядите си трофеи, за да сместят и нея във витрините си?

"Реал" направи силен сезон, печелейки Шампионската лига за втори пореден път - нещо, което никой отбор не е правил в новото издание на надпреварата. Сега мечтата е ясна - втора поредна Суперкупа! "Белите" имат три такива, спечелени през 2002, 2014, 2016 г. Те делят третото място във вечната ранглиста с "Ливърпул", като пред тях са само "Милан" и "Барселона" с по 5 трофея. 

Снимка: Getty Images

Очаква се в състава да се завърне голямата звезда - Кристиано Роналдо, който получи по-дълга почивка заради участието си с Португалия в Купата на конфедерациите. От няколко дена той тренира със съотборниците си, а вероятността да зарадва феновете в Скопие, дори да не почне титуляр, е голяма.

"Манчестър Юнайтед" ще играе за Жозе Моуриньо. Чудатият специалист реши да пренебрегне местното първенство и да се съсредоточи към доброто представяне в Лига Европа. Той успя да спечели трофей и по този начин осигури на "червените дяволи" участие в Шампионската лига през сезон 2017/2018.

За португалецът обаче Суперкупата на Европа все още е мираж. Това ще бъде негов трети мач за трофея, като до сега загуби всички срещи - през 2003 г. начело на "Порто" срещу "Милан" и през 2013 г. начело на "Челси" срещу "Байерн" Мюнхен.

Снимка: Getty Images

Днес той ще се опита да победи бившия си тим и отново да зарадва многобройните привърженици на "Юнайтед". Задачата хич няма да е лесна, след като Моуриньо не разполага с двамата си централни защитници - Ерик Байи и Фил Джоунс, които са наказани за мача. Това най-вероятно означава дебют за новото попълнение - Виктор Линдельоф. С контузии за още Маркус Рохо, Люк Шоу и Ашли Йънг.

Няма съмнение, че двата тима се познават добре. За това говори статистиката. "Реал" и "Юнайтед" са играли един срещу друг цели 10 пъти в европейските клубни турнири. Испанците имат леко предимство - 4 победи, срещу 2 за тима от Острова. 4 са и равенствата.

Двата тима се срещнаха на приятелско ниво само преди дни в турнира "Интернешънъл Чемпиънс Къп". Тогава в редовното време в Калифорния, те си размениха по 1 гол, а при дузпите "червените дяволи" изпуснаха по-малко.

Метеорологичните условия в Македония обаче притесняват и двата щаба. Горещините в Скопие наложиха използването на почивки за вода, но те със сигурност няма да развалят очакваното грандиозно шоу.

А вие може да гледате битката за короната на Европа пряко от 20:30 ч. по bTV Action.