на живо

Готвят революционни промени в турнира за Купа "Дейвис"

Международната тенис федерация взаимства модела за избиране на град-домакин от американския "Супер Боу"

Getty Images

Революционни промени в организацията на турнира за Купа "Дейвис" готвят от международната тенис федерация. Това заяви нейният президент Дейвид Хагърти пред "Ройтерс".

Шефовете на световния тенис обмислят да възприемат модела за избиране на град домакин, използван при организирането на финала на сезона на Националната футболна лига на САЩ - "Супер боу". В надпреварата отвъд океана мястото на най-атрактивния мач, който събира милиони зрители, се определя 3 до 5 години по-рано.

В турнира за Купа "Дейвис" в момента са ясни финалистите - Аржентина и Хърватия, но градът домакин тепърва ще бъде избран

"Трудно е да предизвикаме интерес в публика, която няма представа, че градът ѝ ще бъде домакин. Ако мястото е фиксирано, феновете ще могат да си направят планове от по-рано", заяви Хъгърти.

От федерацията планират и да увеличат страните-участнички в турнира и в Световната група да играят 16, вместо 8 отбора.

"В турнира участват 135 държави. Тази промяна ще насърчи всички представители да покажат повече от потенциала си", обясни президентът.

Снимка: Reuters

Форматът на финала също подлежи на промяна. Идеята е да се провежда "Финална четворка".

Решенията все още не са окончателни.

"Ще прекараме следващите няколко месеца в обсъждане на идеи с тенисистите, представителите на федерациите на отделни страни и техническите лица. Надяваме се обаче подобна огромна промяна да е от полза за тениса", завърши Хъгърти.