на живо

Грация, красота и надежди за злато завладяват България от днес

Световното първенство по художествена гимнастика стартира в зала "Арена Армеец"

Цяла седмица, подвластна на красотата, грацията, дисциплината и надеждите за медал от световното първенство - такива ще бъдат започващите днес 7 дни! След 31 години България отново ще бъде домакин на световно първенство по художествена гимнастика, а медалът не е нито добро пожелание, нито мираж! 

Българските грации доказаха, че работят здраво и целта е ясна - да зарадват българската публика, а в края на деня на гърдите им да виси златен медал, който да докаже, че са най-добрите на света. 

Това е трето световно първенство, което се организира у нас. През 1986 г. българските грации печелят 12 медала, а Бианка Панова става абсолютна световна шампионка. През 1969 г. Мария Гигова печели 2 златни и 2 сребърни отличия на уредите, а с Нешка Робева се нареждат на първо и второ място в многобоя.

През 2018 г. надеждите за медал са в ръцете на ансамбъла и три представителки в индивидуалната надпревара. 

Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн ще представят съчетанията си с обръч и топка още днес, когато са квалификациите. Те са в последния поток за деня, който трябва да стартира в 17:10 ч.

Снимка: Lap.bg

Катрин ще участва на всички 4 уреда, Невяна Владинова ще участва на всички без лента, а Боряна Калейн ще пропусне само бухалките.

Във вторник (11 септември) са финалите на обръч и топка. В сряда следват квалификациите на бухалки и лента, а в четвъртък са финалите на тези уреди. Петък е най-важният ден за индивидуалистките - финалите в многобоя.

Уикендът пък е запазен за ансамблите. Тук са и големите надежди за медал на България. Момичетата на Весела Димитрова доказаха през годината, че могат да победят големите си конкурентки - Русия, Италия и Беларус. Това, че играят пред българска публика, допълнително задължава грациите да се представят на ниво и без грешка. 

Медалите обаче ще се броят след края на шампионата. За сега на българската публика ѝ остава да стиска палци на красивите момичета и да скандира мощно от трибуните на залата! А те са доказали, че именно това ги мобилизира и им дава крила!