на живо

Грандиозен допинг скандал в руската лека атлетика

Анти-допинговат агенция поиска отстраняване от Олимпиадата

Комисия към Световната анти-допингова агенция (УАДА) препоръча на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отстрани всички руски състезатели по време на разследването за систематично приемане на допинг в страната. Освен това, УАДА поиска доживотни наказания на петима руски атлети и други петима треньори, както и отнемането на лиценза на намиращата се в Москва лаборатория аз борба със забранените стимуланти в спорта.

Обвиненията за употреба на допинг и корупция с цел прикриването на положителни проби бяха отправени първо от германската телевизия ARD през месец декември миналата година. В резултат на излъчения материал, УАДА състави 3-членна комисия, чийто председател по време на 11-месечното разследване стана основателят й Дик Паунд.

Русия заподозря политическа атака. Председателят на руската Федерална медицинско-биологична агенция Владимир Уиба заяви, че допингът скандалът, предизвикан от доклада на Световната антидопингова агенция (WADA) е част от "политически мотивирана" кампания заради окупацията на Крим.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу започна процедура по замразяването на членството на Русия в световната федерация.

Междувременно, по-рано днес Етичната комисия към Международния олимпийски комитет (МОК) препоръча на ръководителите на организацията да отстранят от длъжност бившия президент и настоящ почетен член ИААФ Ламине Диак.