на живо

Грандиозен триумф на Веселин Топалов! (ВИДЕО)

Русенецът спечели супер турнира в Норвегия

Instagram/Twitter

Гросмайстор Веселин Топалов триумфира в супер турнира по шахмат за мъже в норвежкия град Ставангер. Българинът събра недостижимия актив от 6,5 точки, след като направи бързо реми с бившия световен шампион Вишванатан Ананд, който беше един от основните конкуренти на русенеца за първото място в крайното класиране. Индиецът завърши на второ място в подреждането с 6 точки, колкото записа и американецът Хикару Накамура.

"Бях концентриран повече върху качеството на играта си, отколкото върху резултата. Сега свикнах с факта, че съм победител, но преди турнира не се считах за фаворит. Бях притеснен преди мача, но реших, че ако играя своята игра, ще успея. Тази победа не променя плановете ми за останалите турнири. Ако имам късмета, който имах тук, със сигурност ще ги спечеля", заяви Топалов след спечелването на надпреварата.

В деветте си партии в Ставангер българският гросмайстор регистрира 5 победи, включително и над световния шампион Магнус Карлсен. Топалов допусна само една загуба срещу холандеца Аниш Гири. 

С триумфа си в Норвегия русенецът даде сериозна заявка за спечелване на Grand Chess Tour, който се състои от три турнира - в Ставангер, в Сейнт Луис и в Лондон. Следващата надпревара е от 21-и август до 3-и септември в САЩ.

Крайно класиране в Ставангер:

1. Веселин Топалов (България) - 6,5 точки
2. Вишванатан Ананд (Индия) - 6
3. Хикару Накамура (САЩ) - 6
4. Аниш Гири (Холандия) - 5,5
5. Фабиано Каруана (Италия) - 4
6. Максим Вашие-Лаграв (Франция) - 4
7. Магнус Карлсен (Норвегия) - 3,5
8. Александър Гришчук (Русия) - 3,5
9. Левон Аронян (Армения) - 3
10. Йон Лудвиг Хамер (Норвегия) - 3